blank

Companiile aeriene critică decizia luata de UE de a restricționa călătoriile din SUA

0 500

Măsura aprobată de Consiliul Uniunii Europene de a restricționa din nou sosirile călătorilor din Statele Unite, în plus față de alte cinci țări terțe – Israel, Liban, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord și Kosovo – reprezintă o lovitură semnificativă pentru companiile aeriene și companiile de turism care au presat pentru o redeschidere completă a rutelor transatlantice profitabile.

Anunțul propunerii prezentate de președinția slovenă și votul acesteia de luni au fost suficiente pentru ca acțiunile principalelor companii aeriene europene – Air France-KLM, IAG și Lufthansa- să experimenteze o presiune puternic descendentă.

„Această decizie este extrem de dezamăgitoare pentru companiile aeriene europene și pentru sectorul nostru turistic slăbit, în special având în vedere că riscul transmiterii virusului în rândul călătorilor aerieni s-a dovedit a fi extrem de scăzut”, a declarat asociația Airlines for Europe într-un comunicat. „Marea majoritate a călătorilor internaționali de astăzi sunt complet vaccinați, testați sau recuperați de pe urma virusului”.

Conform datelor oferite de OAG, numărul de locuri programate din Statele Unite spre Europa sunt de 8.6 milioane în acest an, față de 30.1 milioane de pasageri, în același interval al anului 2019.

În ciuda limitărilor pe de o parte, după ce UE a ridicat restricțiile pentru călătorii din SUA – care au fost complet vaccinați – în luna iunie, rutele peste Atlantic au revenit la aproximativ 50% față de nivelurile din 2019.

Blocarea călătoriilor pe distanțe lungi nu a permis recuperarea companiilor europene în același ritm cu recuperarea companiilor low-cost. Tocmai zborurile intercontinentale au fost principala activitate a companiilor aeriene din rețea, în timp ce zborurile low-cost, punct-la-punct, au beneficiat de redeschiderea frontierelor și de lansarea Certificatului Digital COVID EU care a facilitat mobilitatea în interiorul Europei în timpul verii.

Decizia administrației Biden de a menține restricțiile la frontieră, în ciuda presiunii pentru a permite sosirile din UE, a fost una controversată. Guvernul SUA a declarat că a luat această decizie în urma numărului mare de infecții cu varianta delta. Cu toate acestea, pentru a fi permise călătoriile neesențiale din țări terțe în interiorul UE, tendința noilor cazuri trebuie să fie stabilă sau descendentă și că pozitivitatea celor testați pentru virus nu depășește 4%. Ultimele cifre din SUA reprezintă a șaptea creștere consecutivă din lume.

Leave A Reply

Your email address will not be published.