Comisia Europeană investighează ajutorul de stat în valoare de 190 de milioane de EURO propus pentru salvarea companiei TAROM

0 316

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin în favoarea companiei aeriene TAROM ar fi în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat acordat companiilor aflate în dificultate.TAROM, compania de stat a României, se confruntă cu dificultăți financiare de ani de zile, nu doar din cauza COVID-19. Însă în perioada pandemiei, TAROM a primit un împrumut temporar de salvare în valoare de aproximativ 36,7 milioane EUR, după aprobarea Comisiei Europene în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei European cu privire la un plan pentru restructurarea TAROM.

Planul de restructurare stabilește un pachet de măsuri pentru raționalizarea operațiunilor TAROM, reînnoirea flotei și reducerea costurilor. România intenționează să sprijine restructurarea cu aproximativ 190 de milioane de euro din finanțare publică. Acest sprijin ar lua forma unei injecții de capital, a unei subvenții directe și a unei scutiri de datorii a sumei ajutorului de salvare (aproximativ 36,7 milioane EUR) și a dobânzii aferente.

Mai multe informații despre ancheta făcută de Comisia Europeană

Legat de evoluția TAROM și situația companiei aeriene naționale am scris foarte multe articole în cei nouă ani de AirlinesTravel.ro. Mereu am sprijinit ideea că România are nevoie de o companie aeriană națională profitabilă, dar acest lucru se poate întâmpla doar prin decăpușarea companiei și prin depolitizare. Ori, acest lucru nu se întâmplă, iar compania TAROM este pe minus de peste 10-12 ani. Nu putem visa la rute transatlantice atâta timp cât TAROM iese pe pierdere chiar și cu cele mai elementale rute.

Dacă TAROM nu face ceva concret în ceasul al 12-lea pentru a fi o companie profitabilă, să nu fim surprinși atunci când va falimenta. Piața e liberă, competiția este mare, iar rigiditatea TAROM împiedicăp evoluția companiei în ritmul stabilit de industrie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.