blank

City Break Atena: de la Acropole la Pireu

1 9.431

În perioada 4-7 iunie, ne-am bucurat de un city break Atena. A fost un city break legat de primul zbor Blue Air operat pe ruta Constanţa-Atena.

City break Atena

City break Atena a început în dimineaţa zilei de 4 iunie, participând pentru puţin timp la festivitatea de inaugurare a rutei. S-a dansat sirtaki în terminalul „Plecări” al Aeroportului Internaţional „Mihail Kogalniceanu” şi s-a tăiat tortul în prezenţa doamnei Corina Martin, a oficialităţilor locale şi a echipajului Blue Air. Aeronava a fost întâmpinată cu tradiţionalul salut al tunurilor cu apă.

constanta-atena-blue-air

Procesul de îmbarcare a decurs bine, fiind singurul zbor programat pentru acea perioadă a zilei. Am decolat la orele prânzului spre ţinutul călduros şi arid al Atenei. A fost un zbor liniştit de 1 oră şi 30 de minute, timp în care ne-am bucurat de privelişte şi de prânzul servit la bordul aeronavei. Spre surprinderea noastră, Blue Air a asigurat serviciul de catering (o răcoritoare/cafea, o napolitană şi un sandwich).

Am decolat pe o vreme răcoroasă şi înnorată, însă Grecia ne-a primit cu soare şi temperaturi de peste 30 de grade. De cum am aterizat, am simţit aerul cald şi uscat al climatului mediteranian. Simţeam aerul vacanţei!

Aeroportul Internaţional „Eleftherios Venizelos” (AIA)

Aeroportul Internaţional „Eleftherios Venizelos” (AIA) şi-a deschis porţile pe 28 martie 2001, fiind principalul aeroport al Atenei şi regiunii Attica. Are 2 piste lungi: 3800 metri (03L/21R) şi 4000 de metri (03R/21L). În prezent, este tranzitat de peste 18 milioane pasageri anual. Este hub pentru Aegean Airlines, Ryanair şi Olympic Air.

Aeroportul nu este complicat. Formalităţile se fac rapid, iar zonele de aşteptare sunt prevăzute cu baruri, cafenele, magazine etc. Am rămas plăcut surprins să văd că zonele de relaxare (terminal „Plecări”) sunt echipate cu prize şi porturi USB pentru încărcarea echipamentelor electronice.

Transportul în Atena

Odată ajunşi în aeroport, am început să căutăm soluţia cea mai avantajoasă de a ajunge în Atena. Aeroportul se află la aproximativ 35 de kilometri de centrul Atenei. Ca variante de transport: autobuzele express, metroul şi taxiul.

Tarifele variază între 3 şi 8 euro la mijloacele de transport în comun. Taxiul ajunge şi la 50 EURO, o variantă pentru cei comozi. Ne-am documentat, am întrebat şi ne-am orientat după indicatoare până am ajuns la staţia de metrou.

Am făcut câteva calcule şi am decis să luăm Tourist Ticket pentru 3 zile (72 de ore de la prima compostare). Am plătit 22 EURO/ticket pentru a avea acces nelimitat la autobuze, troleibuz, trenuri şi metrou. Este inclusă tur-retur între aeroport şi Atena. Spre norocul nostru, care trebuia să ajungem până la staţia Megaro Moussikis, am avut metrou direct. Pe segmentul aeroport – Douk Plakentias, metroul circulă la suprafaţă şi este considerat tren suburban. Apoi intră în subteran şi devine linia 3 a metroului. Când doriţi să călătoriţi spre aeroport, să fiţi atenţi la metroul în care vă veţi urca. Nu toate garniturile liniei 3 ajung la aeroport.

Preţul unui bilet este de 1.4 EURO. Acesta este valabil 90 de minute pe toate mijloacele de transport, excepţie făcând călătoria spre Aeroport şi linia X80. Ticket valabil o zi pe toate mijloacele de transport, mai puţin pe traseul spre aeroport, costă 4.5 EURO.

Pentru aeroport, biletul standard pentru autobuzele express este de 6 EURO. Metroul din/spre aeroport costă 10 EURO într-o direcţie. Ticketul valabil pentru o călătorie/2 persoane costă 18 EURO, iar pentru oa călătorie/3 persoane costă 24 EURO.

Pot spune că pe partea de transport ne-a fost foarte uşor, mai ales că toate indicatoarele sunt în engleză şi în greacă. Cu puţină atenţie şi un google maps, nu ai cum să te rătăceşti. Cred că e valabil oriunde în lume, internet să fie.

Best Western Ilisia

Am stat la hotel Best Western Ilisia, situat în zona centrală a Atenei şi la 10 minute de staţia de metrou Megaro Moussikis. Nu voi insista prea mult asupra hotelului. Pot spune că îşi merită cele 3 stele. A fost curat, confortabil, personalul foarte amabil. Dar la capitolul micul-dejun stă foarte slab. Din aceste motive, ora noastră matinală a fost pe la 10:00. La câte restaurante şi cafenele aveam în jur, nu a meritat efortul să ne trezim dimineaţă pentru un suc făcut din praf şi un corn adus de la colţ.

Un mare aventaj al hotelului stă în amplasarea sa. Se află în centru, foarte aproape de staţia de metrou Megaro Moussikis, de staţiile de autobuz şi la câţiva paşi de cele mai importante atracţii din Atena.

Acropole – Philopappos – Stadion Panathenaic – Templul lui Zeus din Olympia

Pentru turişti, Atena înseamnă câteva obiective de interes, majoritatea aflate în centrul oraşului. Acropole se citeşte pe buzele tuturor când vine vorba de Atena. Apoi Stadion Panathenaic, Templul lui Zeus din Olympia, Monumentul Philopappos. Plus multe alte muzee.

Noi am ajuns la Acropole…

Acropole

…apoi am urcat până la Monumentul Philopappos. De aici am putut fotografia mult mai bine Acropolele, dar şi marea.

monumentul-Philopappos-marea

Am trecut şi pe lângă Stadionul Panathenaic, cunoscut şi sub numele de Kallimármaro. Este singurul stadion din lume, care a fost construit în întregime din marmură. Are o capacitate de 50 000 de locuri. După renovarea sa din 1895, acesta a găzduit ceremonia de deschidere a Olimpiadei moderne din 1896.

Stadionul-Panathenaic

Stadionul Panathenaic a fost folosit şi la Jocurile Olimpice din 2004. Aici a avut loc competiţia „tir cu arcul” şi punctul de final al maratonului la femei şi bărbaţi. Stadionul Panathenaic a fost folosit şi pentru diferite spectacole.

În călătoria noastră, am trecut şi pe lângă Templul lui Zeus din Olympia. Situl arheologic Olympia a fost înscris în anul 1989 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Templul-Zeus-Olympia

Pentru Grecia, acestea reprezintă o parte importantă din bogăţiile ţării şi merită vizitate cel puţin o dată. Grecii chiar fac bani din „pietre”.

Biserica Sfântul George, Mount Lycabettus

Dacă doriţi să vedeţi Atena de la înălţime, vă recomandăm să urcaţi la Biserica Sfântul George, Mount Lycabettus. Este cel mai înalt punct din capitala Greciei, având aproximativ 300 metri deasupra nivelului mării. Legenda spune că Lycabettus a fost un refugiu pentru lupi, de aici şi numele.

capela-sf-george

Odată ajunşi sus, vă veţi bucura de pivelişti superbe asupra Atenei. Totodată, pe dealul Lycabettus găsiţi un amfiteatru şi un restaurant.

Atena-de-sus-1
Atena-de-sus

Am asistat şi la coborârea şi strângerea drapelului elen.

Atena dincolo de Acropole

Dacă ajungeţi în Atena şi nu sunteţi interesaţi de tradiţionalele obiective greceşti, puteţi să vizitaţi Grădina Zoologică Attica. Cel mai mare parc zoologic din Atena se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, fiind amplasat în suburbia Spata. Aici veţi putea admira peste 2000 de animale, reprezentând 400 de specii. În Atena veţi putea găsi şi grădini zoologice mai mici, cum este cea din Grădina Naţională din Atena.

Tot din Atena, puteţi evada pentru o zi pe una dintre insulele aflate în apropierea oraşului. Cu 100 EURO puteţi vizita Aegina, Poros şi Hydra.

Portul Pireu şi plajele din împrejurimi

Vatra oraşului Atena nu are deschidere la mare şi nici plaje. Însă dezvoltarea metropolitană a înghiţit 58 de municipalităţi, inclusiv oraşul Pireu cu ale sale porturi.

port-turistic-pireu

Pentru cei interesaţi de plajă, puteţi călători din Atena spre suburbiile din sud, cum ar fi Alimos, Palaio Faliro, Elliniko, Voula, Vouliagmeni şi Varkiza. Aici veţi găsi plaje cu nisip, care sunt administrate de Greek National Tourism Organisation.

plaja-atena-1

Din centrul Atenei se face cam o oră cu tramvaiul. Din piaţa Syntagma puteţi lua T4 şi T5, care au traseu comun până în Palaio Faliro.

Experienţa culinară în Atena

Am lăsat la final experienţa culinară în Atena. Grecii sunt recunoscuţi pentru apetitul dezvoltat şi pentru porţiile mari. Nici de data aceasta nu s-au calicit la farfurie.

coaste-atena-2

Atena este presărată cu numeroase restaurante, cafenele şi baruri. Este important să vă hrăniţi bine şi să vă hidrataţi. Soarele este nemilos, iar temeperaturile normale sunt peste 35 de grade în plin sezon estival. Aşa că nu veţi călători prea mult pe străzile Atenei până când veţi găsi primul restaurant sau prima cafenea.

coaste-atena-1

Preţurile variază în funcţie de preferinţele culinare. Am mâncat şi la 20 EURO porţia, dar şi la 5-7 EURO. Un litru de apă costă cam 1.5-2 EURO la restaurant. Ceva mai ieftin pe la magazinele de cartier.

Din Atena

maslin-atena
Atena-strazi
Acropole-Atena
Atena-Copac

Putem spune că 2-3 zile nu au fost suficiente pentru a descoperi în totalitate metropola Atena şi cu siguranţă vom face tot posibilul să mai ajungem în capitala Greciei. Intenţionăm ca data viitoare să ne bucurăm de un city break Atena mai lung și să insistăm mai mult pe plajă şi să vizităm parcurile şi grădina zoologică. Poate şi o escapadă pe una dintre insule.

Fotografii realizate cu ASUS ZenFone Selfie și Lenovo Vibe Z2 Pro! Articol scris de pe un ASUS ZenBook UX305!

Leave A Reply

Your email address will not be published.