Cipru deschide vechiul port Amathus pentru turism, în încercarea de a redresa industria

0 529

Se spune că Demetrius Asediatorul, un puternic rege războinic și unul dintre succesorii lui Alexandru cel Mare, a construit vechiul port Amathus pe coasta de sud a Ciprului acum 2.400 de ani pentru a contracara o potențială invazie navală din partea conducătorului Egiptului, Ptolemeu I, un alt moștenitor a lui Alexandru.

Arheologii francezi, care au studiat inițial Amathus, cred că este o lucrare de fortificație militară incompletă, ai cărei trei piloni ar fi găzduit cele mai bune dintre navele lumii antice, gata să respingă orice atac. Situat la doar câțiva metri sub apă, la doar 200 de metri de coastă, în apropierea orașului și stațiunii Limassol, portul va fi în curând cea mai nouă atracție turistică din Cipru, unde călătorii aventuroși vor putea face snorkel peste rămășițele antice.

Vechiul port Amathus va fi redeschis pentru turism

Pandemia COVID-19 aproape a pus pe butuci industria turismului pentru o insulă care se bazează foarte mult pe aceste venituri, așa că autoritățile cipriote încearcă să găsească atracții noi, pentru a reaprinde interesul celor care optează să călătorească. Oficialul Departamentului de Antichități din Cipru, Yiannis Violaris, spune că ceea ce face ca portul să fie unic pentru toată partea din est a Mării Mediteraneene este starea de conservare, combinată cu apropierea de linia de coastă.

Faptul că Cipru a obținut cele mai bune note pentru plajele sale și pentru curățenia apelor dintre toate celelalte națiuni ale Uniunii Europene pentru al doilea an consecutiv este, de asemenea, un mare bonus. Echipele de scufundări specializate curăță, în prezent, portul de vegetație și vor marca traseele subacvatice pe care înotătorii le pot urma în turul lor.

Turismul reprezintă aproximativ 13% din economia Ciprului. Conform celor mai recente cifre disponibile, numărul turiștilor în perioada ianuarie-februarie a acestui an a scăzut cu 86% față de aceeași perioadă din 2019, când Cipru a atins un maxim istoric al numărului de călători care au optat pentru o vacanță pe insulă. Oficialii din turism sperau ca industria să revină în această lună după ce ce Marea Britanie și Rusia – primele două piețe ale Ciprului – au plasat insula pe lista „verde”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.