Cipru actualizează listele: România și Thailanda pe portocaliu, Malta pe verde

0 669

Guvernul cipriot a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pe data de 24 mai. Sistemul „semafor” folosit și de Cipru are la bază datele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și include Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și unele țări terțe.Cipru actualizează listele: România și Thailanda pe portocaliu, Malta pe verde.

Cipru nu solicită rezultatul negativ al unui test PCR și nici auto-izolarea pentru cei ce călătoresc din țările aflate pe lista verde. Malta este ultma țară care a fost mutată de pe lista portocalie pe lista verde la ultima actualizare, după ce statul maltez a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a atins imunitatea de grup.

Alte țări de pe lista verde sunt:
– Membri Schengen: Islanda
– Țări terțe: Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Israel

Călătorii care sosesc din țările aflate pe lista portocalie trebuie să prezinte rezultatul unui test PCR la sosirea pe teritoriul cipriot, test care să fie efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Cipru. Ultimele țări care au fost adăugate la lista ortocalie sunt România, Statele Unite ale Americii și Thailanda.

Alte țări de pe lista portocalie sunt:
– Statele membre ale Uniunii Europene: Portugalia, Irlanda, Finlanda
– Membri Schengen: Norvegia
– Țări terțe: China (inclusiv Hong Kong și Macau), Regatul Unit

Călătorii care intră în Cipru din una dintre țările aflate pe lista roșie, trebuie să prezinte rezultatul unui test PCR la sosirea pe teritoriul cipriot, test care să fie efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Cipru și să mai efectueze un al doilea test după sosire.

Sistemul „semafor” folosit și de Cipru include date pentru statele din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și unele țări terțe.

Această listă include și călătorii care provin din următoarele țări:
– Statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Croația, Luxemburg, Spania, Italia, Grecia, Olanda, Ungaria, Polonia, Danemarca, Slovenia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Germania, Slovacia
– Microstate: Andorra, Monaco, Vatican, San Marino
– Membri Schengen: Elveția, Liechtenstein
– Țări terțe: Rwanda, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Iordania, Liban, Egipt, Belarus, Qatar, Serbia, Thailanda, Armenia, Georgia, Bahrein

Țările care nu sunt clasificate în niciuna dintre categoriile de mai sus sunt incluse pe lista gri care permite călătorilor să intre doar dacă sunt cetățeni ciprioți sau daca au membri ai familiei în Cipriu, dacă sunt cetățeni din Elveția sau cetățeni ai unei țări europene sau din SEE (Islanda, Liechtenstein sau Norvegia). De asemenea, din această categorie fac parte și persoanele care locuiesc legal în Cipru și cei care au dreptul să intre în țară în temeiul Convenției de la Viena sau călătorii din țări terțe care dețin permisiunea specială de a intra în Cipru.

Pasagerii din această categorie trebuie să fie supuși unui test PCR la un laborator certificat, trebuie să prezinte rezultatul unui test PCR la sosirea pe teritoriul cipriot, test care să fie efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Cipru. În afară de persoanele din SEE și alți cetățeni europeni, toate celelalte categorii trebuie să acopere singuri cheltuielile de testare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.