blankblank

China a prezentat trenul ce poate ajunge la 600 km/h

1 794

În timp ce trenurile din România se ”târăsc” pe șine cu minunata viteză de 60 km/h (în medie), China tocmai a prezentat un tren ce poate atinge viteza de 600 km/h. Este vorba de un tren maglev, care a fost dezvoltat în China și fabricat în Qingdao.

Cu ajutorul forţei electromagnetice, trenul maglev ″levitează″⁣ deasupra căii ferate, fără a exista contact între caroserie şi şine. Practic, acesta va fi cel mai rapid vehicol de transport terestru.

Paradoxul face ca tocmai cei ce au dezvoltat acest tren să nu aibă o infrastructură prea dezvoltată pentru ele. China are o linie maglev din Shanghai spre aeroportul principal din regiune. Totuși, dezvoltarea trenurilor maglev vin la pachet și cu interesul pentru astfel de linii de mare viteză.

Cu această viteză, un tren maglev ar putea străbate distanța dintre Beijing și Shanghai în aproximativ 2.5 ore. În comparație, în prezent această distanță de peste 1000 de kilometri este străbătută în 5.5 ore cu tren de mare viteză și aproximativ 2 ore cu avionul (în funcție de avion, durata poate crește chiar la 3 ore).

În viitorul apropiat, vom vedea în lucru numeroase rețele maglev, inclusiv în Japonia și Germania. Mai multe țări din Europa au luat în calcul să dezvolte linia feroviară pentru a înlocui zborurile scurte, astfel reducând emisiile de CO2. În România doar visăm la o rețea feroviară performantă, așa că în continuare vom construit aeroporturi!

Leave A Reply

Your email address will not be published.