blank

Cazul zborului MH17, prăbușit în Ucraina: patru persoane acuzate de crimă

0 598

Pe 17 iulie 2014, aeronava Boeing 777-200ER (9M-MRD) Malaysia Airlines opera zborul MH17, pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur. Deasupra Ucrainei, într-un moment tensionat între ucrainieni și ruși, aeronava a fost doborâtă de o rachetă rusească de tip BUK.

În urma accidentului și-au pierdut viața 298 de persoane, 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

Patru persoane au fost acuzate de crimă

După 5 ani, autoritățile olandeze au anunțat că au pus sub acuzare 4 persoane. 3 ruși pe numele lor Igor Ghirkin, Serghei Dubinsky și Oleg Pulatov și ucrainianul Leonid Harcenko.

Echipa internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team, JIT) este condusă de Olanda şi alcătuită din anchetatori din Australia, Belgia, Malaysia, Olanda şi Ucraina. JIT a anunţat că racheta, care a lovit avionul, provenea din cadrul celei de-a 53-a brigăzi antiaeriene ruse de la Kursk, în vestul Rusiei.

Ancheta a concluzionat, în 2016, că racheta a fost trasă de pe un teritoriu controlat de separatiștii pro-ruși, după ce a fost transportată din Rusia. Și tot ancheta spune că sistemul BUK ar fi fost mutat în Ucraina undeva în 17-18 iulie.

Încă nu sunt dovezi clare dacă cei acuzați au apăsat pe butonul fatal, dar anchetatorii consideră că cei 4 au jucat rolul decisiv ce a dus la producerea accidentului. Procesul va începe la Haga, pe 9 martie 2020.

sistem-racheta-Buk-M1
Sistem de racheta BUK

Evident că Rusia neagă acuzațiile. Ministerul rus de Externe a reacționat la informațiile furnizate de anchetatorii olandezi, acuzând echipa investigatorilor că informațiile dobândite provin din ”surse discutabile”. Totodată, oficialii ruși au menționat că nu au putut participa la ancheta, în ciuda dorinței exprimate de la început.

Este o anchetă dificilă, poate cea mai complexă în cazul unui accident aviatic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.