Boeing 767-300ER (TF-ISN) Icelandair a zburat din Keflavik (Islanda) spre Antarctica

0 294

În seara zilei de 24 februarie, aeronava Boeing 767-300ER (TF-ISN) Icelandair a decolat de la Aeroportul Keflavik (Islanda) având ca destinație Antarctica. Misiunea are ca scop transportarea unor oamenii de știință norvegieni, care se întorc dintr-o expediție de cercetare.

Prima etapă a zborului FI1010 a însemnat străbaterea a 12.000 de kilometri de la Keflavík la Cape Town. De acolo, aeronava s-a îndreptat spre Antarctica, unde a aterizat pe o pistă rudimentară săpată în gheață cu caneluri în gheață pentru a asigura fricțiunea pentru aterizarea aeronavelor.

Echipajul de cabină a fost format din 6 piloți, 13 însoțitori de bord și un inginer de zbor.

Aeronava a preluat echipajul centrului de cercetare Troll, operat de Institutul Polar Norvegian și situat în partea de est a Antarcticii, pe Coasta Prințesei Martha.

Staționarea la sol în Antartica a fost de aproximativ o oră. A operat zborul de retur pe ruta Troll Research Station – Cape Town – Oslo (unde au fost debarcați cercetătorii norvegieni) – Reykjavik (capăt de linie / final de misiune).

În decursul ultimilor ani, au mai fost astfel de zboruri spre Antarctica. În 2015, un alt avion Icelandair, un Boeing 757-200, a aterizat în Antarctica, fiind la acea vreme cel mai mare avion care a aterizat vreodată pe cel mai sudic continent. În noiembrie 2019, un Boeing 767 Titan Airways a efectuat șase zboruri între Cape Town și Novolazarevskaya, o stație de cercetare antarctică rusă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.