Blue Air a rambursat doar 30% din sumele datorate pasagerilor pentru biletele anulate din cauza restricțiilor

4 2.234

Pandemia de COVID-19 a îngenuncheat aviația la propriu. Sute de companii aeriene au fost nevoite să anuleze mii de zboruri, să suspende rute, să blocheze mii de avioane la sol, dar în același timp au fost nevoite să plătească salarii, chirii, taxe operaționale și impozitele.

În tot acest timp, milioane de pasageri au rămas cu biletele de avion anulate și cu banii blocați. În urma anulărilor apărute din cauza restricțiilor de călătorie, operatorii aerieni au ales să ofere mai multe opțiuni pasagerilor: vouchere pentru viitoarele călătorii, reprogramări gratuite ale zborurilor și rambursări.

Blue Air a rambursat doar 30% din sumele datorate pasagerilor

Doar că la capitolul rambursări timpii de așteptare au fost și sunt în continuare foarte mari. Companiile aeriene au nevoie de cashflow ca să se mențină pe piață, să fie operaționale. Sumele încasate pe bilete au asigurat salariile unor angajați, combustibilul pentru aeronave, au fost plătite chirii și taxele operaționale. Din păcate numărul mic de pasageri nu poate asigura rulajul financiar necesar, nu în totalitate, iar companiile s-au împrumutat.

În România, Blue Air e una dintre companiile afectate de pandemie și cu mari datorii către pasageri. Conform alephnews.ro, Blue Air a reușit să ramburseze doar 30% din sumele datorate pasagerilor pentru biletele anulate din cauza restricțiilor.

Împrumutul garantat de stat a fost condiționat de plata datoriilor către ANAF, ceea ce a dus la consumul acestuia într-un timp foarte scurt. Lipsa pasagerilor a dus la reducerea numărului de zboruri, iar banii încasați abia asigură menținerea pe piață a companiei. Mai multe informații găsiți pe alephnews.ro.

Singura șansă ca Blue Air să revină la normal, adică să poată achita datoriile, să ramburseze banii către pasageri, să aibă trafic și profit, este ridicarea restricțiilor de călătorie. Iar acest lucru se va putea face dacă lumea se va imuniza împotriva noului coronavirus. Vaccinul va juca un rol esențial în reluarea activităților libere ale oamenilor, ceea ce va putea duce și la călătorii mai multe cu avionul.

Și nu, falimentul companiei nu e o soluție. Așa că noi sperăm ca Blue Air să poată zbura în continuare și într-un târziu să ramburseze sumele datorate pasagerilor. Plus că un jucător în plus pe piața din România înseamnă tarife mai mici la biletele de avion, în general.

4 Comentarii
 1. Viorel says

  Eu am De recuperat 684 euro încă din martie anul trecut,deoarece am optat pentru restituirea banilor si mi-au promis că o vor face.Cine sunt ce-i 30 % dacă eu am fost printre primii?

  1. Sorin Rusi says

   Nu au anuntat si criteriile. Sigur nu au fost cu primul venit, primul servit. Altii poate au luat bilete in 2019 pentru 2020 si poate au fost printre primii. Stiu ca s-au restituit niste bani si cu ajutorul bancilor, doar la achizitiile direct prin viramente din banca catre Blue Air.

 2. Florin says

  Eu ii voi da in judecata , m- am saturat sa astept sa imi returneze bani pe calatoria anulata . Niste nesimtiti specific romanesc .

  1. Sorin Rusi says

   Mult succes!

Leave A Reply

Your email address will not be published.