Lichide permise în bagajul de mână, la bordul avionului! Cum sa-ti impachetezi lichidele pentru bagajul de mana!

1 4.436

Când vine vorba de bagajul de mână pe care îl luăm în avion, de multe ori ne întrebăm ce avem voie să luăm în el, ce nu avem voie și care e logica în urma căreia s-au stabilit aceste reguli. Aparent, putem spune că unele dintre produsele interzise sunt inofensive. Cu toate acestea, istoria ne-a demonstrat că multe dintre aceste lucruri pot fi transformate în arme și atunci s-au luat măsuri speciale și s-au stabilit regulile pe care trebuie să le respectăm cu toții și în prezent.


Cum sa-ti impachetezi lichidele pentru bagajul de mână!

La fel când vine vorba despre lichidele din bagaje. Transportul lichidelor, aerosolilor și gelurilor în zona de securitate restricționată a unui aeroport și la bordul aeronavelor este controlat în conformitate cu cerințele curente de siguranță aplicabile în Uniunea Europeană, asta dacă avem zboruri în Europa sau plecând dintr-un aeroport din Europa. Însă multe dintre aceste reguli sunt aplicate la nivel global, nu doar în Europa.

Cum sa-ti impachetezi lichidele pentru bagajul de mana
Cum sa-ti impachetezi lichidele pentru bagajul de mana

Lichidele (LAGs – lichide, aerosoli şi geluri) includ: paste, loţiuni, creme, amestecuri de lichide, conţinutul recipientelor sub presiune şi alte articole cu o consistenţă similară. Sunt permise, în cabina aeronavei, LAGs ambalate în recipiente individuale cu capacitatea de maxim 100 ml sau echivalent și care se află într-o singură pungă de plastic, transparentă, resigilabilă (cu sistem de închidere prin presare sau tip fermoar) cu volumul pungii de maxim 1L, complet închisă. O pungă are următoarele dimensiuni: 20X20 cm sau 15X25 cm. Recipientele care au capacitatea mai mare de 100 ml, chiar dacă sunt parțial umplute, nu sunt acceptate la transport în cabina aeronavei.

Trebuie să poţi închide complet punga şi să o poţi introduce în bagajul de mână. Punga cu lichide trebuie să fie scoasă din bagajul de mână pentru a fi scanată separat.

Notă: Un pasager are dreptul la o singură astfel de pungă.

Punga din stanga e neconforma / Punga din dreapta e corecta

Exemple concrete de articole asimilate LAGs:

  • produse cosmetice: pastă de dinți, gel de păr, parfumuri, spumă de ras, şampon/balsam, cremă/loţiune faţă sau corp, mască de păr, fixativ, spumă pentru păr, spray-uri de orice fel, fond de ten lichid, mascara, ruj lichid, etc.;
  • băuturi:  băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, siropuri, apă, etc.;
  • alimente: supă, ulei, miere (inclusiv zaharisită), iaurt, smântână, humus, maioneză, muştar, ketchup, cremă de brânză, salată de vinete/icre, shake-uri proteice, gem, compot, frişcă lichidă, baterii pentru lada frigorifică (încărcate cu gel sau lichid), etc.

Sunt permise LAGs sigilate într-o pungă STEB (Security Tamper-Evident Bag).

STEB este punga pe care o primești de la comercianții din zonele de securitate ale unui aeroport sau de la bordul aeronavei atunci când îți achiziționezi produse de consistență lichidă, în interiorul căreia se află, poziționată în mod vizibil, dovada achiziționării acesteia dintr-un astfel de mediu (bon de casă).

Această pungă dispune de un sigiliu de unic folosință, astfel că, după introducerea LAGs şi a bonului în interiorul pungii, orice intervenție asupra integrității sigiliului pungii STEB, atrage după sine anularea criteriilor de acceptare a produselor la transport în cabina aeronavei.

Mâncare și lapte pentru copii

În cazul în care călătoreşti cu un bebeluş, poţi transporta cantitatea necesară de lapte, lapte praf, apă sterilizată şi alimente pentru bebeluşi în timpul zborului, chiar dacă depăşeşti limita uzuală pentru lichide. Acestea nu trebuie să fie incluse în punga transparentă, dar trebuie să le ai pregătite pentru verificare la controlul de securitate din aeroport.

Medicamente lichide

Poţi transporta medicamente lichide în cantitatea necesară în timpul zborului. Poți transporta orice medicament ai nevoie, însă acesta trebuie să se afle într-o pungă resigilabilă, alături de reteța medicală.

Cosmetice și medicamente

Tip obiect

Bagaj de mână

Deodorante, uleiuri, parfumuri

DA, în limita a 100 ml

Lac de unghii, soluție de curățat oja (exclus cele inflamabile)

DA, în limita a 100 ml

Medicamente

DA. Medicamentele lichide eliberate cu prescripție medicală și ambalate în recipiente mai mari de 100 ml trebuie însoțite de rețetă, care va servi drept document justificativ la aeroport.

Uleiuri de masaj, lubrifianți

DA, în limita a 100 ml

Pastă de dinți, apă de gură

DA, în limita a 100 ml

Demachiant, toner, loțiuni

DA, în limita a 100 ml

Gel de buze

DA, în limita a 100 ml

Șampon, balsam, gel de duș, săpun lichid

DA, în limita a 100 ml

Mascara

DA, în limita a 100 ml

Gel, spray de păr

DA, în limita a 100 ml

 

Aceste măsuri se aplică în cazul a 99% dintre companiile aeriene. Este bine ca, în cazurile speciale, să consultați condițiile de transport a lichidelor stabilite de compania aeriană cu care urmați să zburați.

Leave A Reply

Your email address will not be published.