Transportul lichidelor, aerosolilor şi gelurilor în bagajele de mână

2 2.348

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 246/2013 AL COMISIEI din 19 martie 2013 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 185/2010 în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor în aeroporturile din UE.


Noile cerinţe nu modifică major regulile de transport aplicabile lichidelor, aerosolilor și gelurilor transportate în bagajul de mână. Se păstrează restricţia de cantitate la 100 ml per recipient (maxim 1l), precum şi transportul medicamentelor, alimentelor pentru diete speciale şi copii necesare pe durata unui zbor.

Începând cu 31 ianuarie 2014, lichidele permise a fi transportate în bagajul de mână se examinează obligatoriu utilizând echipamente de analiză a lichidelor la aeroporturile de plecare şi/sau transfer.

La efectuarea controlului, personalul de securitate poate solicita pasagerilor o dovadă a autenticităţii produselor sau deschiderea recipientelor în care se află lichidele şi poate refuza transportul acestora.

Singurele lichide, aerosoli şi geluri care vor putea fi transportate, în continuare, fără restricţie, în bagajul de mână, sunt cele aflate în recipiente individuale de maximum 100 ml şi amplasate într-o pungă de plastic transparentă, resigilabilă, al cărei volum nu trebuie să depăşească 1 litru.

Toate aceste produse trebuie scoase din bagajele de mână şi prezentate separat la controlul de securitate.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti pune la dispoziţia structurilor responsabile de efectuarea controlului de securitate echipamente speciale pentru controlul lichidelor. Acestea vor fi amplasate pe filtre dedicate, pe care pasagerii le vor putea identifica cu ajutorul signalisticii sau a personalului aeroportuar.

Până la acel moment, celelalte lichide, geluri şi aerosoli care nu se încadrează în categoriile menționate vor putea fi transportate doar în bagajul de cală.

TRANSPORTUL LICHIDELOR ACHIZIŢIONATE DIN ŢĂRI EXTRACOMUNITARE

Pasagerii aflaţi în transfer şi care cumpără lichide din ţări aflate în afara spaţiului comunitar sau de la bordul aeronavelor vor putea transporta aceste lichide pe orice aeroport de conexiune din UE.

TRANSPORTUL LICHIDELOR VA FI LIBERALIZAT GRADUAL

Noile metode de analiză a lichidelor, aerosolilor și gelurilor au ca scop ridicarea treptată a restricţiilor privind transportul lichidelor în bagajul de mână, decizie care se va lua de către autorităţile de reglementare de la nivelul Comisiei Europene.

transport_lichide
transport_lichide_1
Leave A Reply

Your email address will not be published.