Austrian Airlines și-a luat rămas bun de la ultimul avion Dash 8

0 522

Este sfârșitul unei ere impresionante. Austrian Airlines a operat – pentru ultima dată – un zbor de pasageri cu o aeronavă cu turbopropulsor. Aeronava Dash 8-Q400, înmatriculată OE-LGI, a operat zborurile OS905 și OS906, de la Viena la Innsbruck și înapoi. După mai bine de 40 de ani, aceste zboruri au marcat sfârșitul erei Dash în Austria. Viitoarea flotă a Austrian Airlines va consta în întregime din avioane Airbus, Boeing și Embraer.„Dash a avut o carieră impresionantă în compania noastră, este și va rămâne parte a istoriei noastre. Nu vom uita asta. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care s-au aflat la manșa aeronavelor Dash în ultimele decenii, echipajelor din cabină, echipelor de tehnicieni care au avut grija ca toate detaliile să fie puse la punct și tuturor persoanelor care au fost implicate în această experiență”, a declarat Francesco Sciortino, COO Austrian Airlines.

Pe 31 mai, Austrian Airlines și-a luat rămas bun de la ultimul avion Dash 8.

„În perioadele de vârf, Dash 8-Q400 a efectuat până la 44.000 de zboruri individuale pe an”, spune Thomas Bleimuth, Managerul flotei Austrian Airlines Dash. „Cu acest tip de aeronavă, a fost posibil zborul în locații deosebit de solicitante. De exemplu, Tyrolean Airways obișnuia să zboare cu aeronave Dash 7 către Courchevel din Alpii francezi, un aerodrom aflat la peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării.

La 9 aprilie 1980, povestea Dash-ului a început nu numai în Austria, ci și în toată Europa. La acea vreme, Tyrolean Airways era prima companie aeriană europeană care opera un De Havilland Canada DHC-7. Cu caracteristicile sale excelente de aterizare, aeronava regională ce dispunea de doar 50 de locuri, a fost ideală pentru operarea zborurilor către aeroporturi dificile precum Innsbruck sau Courchevel.

Austrian-Airlines-ramas-bun-Dash-8-1
Sursa foto: Twitter – Austrian Airlines

Din 1985, Tyrolean Airways a folosit modelul Dash 8-100 la zborurile spre Graz, Frankfurt și Zurich. Până la preluarea completă a transportatorului Tyrolean Airways de către Austrian Airlines în 1998, un total de 44 aeronave Dash 8 diferite, din seriile -100, -300 și -400, au fost utilizate pentru diferite zboruri.

În perioadele de vârf, Dash 8-Q400 a efectuat până la 44.000 de zboruri individuale pe an.

După preluarea de către Austrian Airlines, 18 avioane Dash 8-Q400 au fost folosite pentru rute pe distanțe scurte, ca zborurile din Viena spre Milano, Varșovia sau Zagreb.

După aproape 20 de ani de funcționare la Austrian Airlines, acest tip de aeronavă se poate lăuda cu niște cifre impresionante:

• Peste 20 de milioane de pasageri transportați cu aeronavele Dash 8-Q400 în ultimii 20 de ani.
• Dash 8-Q400 a parcurs 237 milioane de kilometri – fără accidente. Adică 310 zboruri spre Lună și înapoi.
• Dash 8-Q400-urile Austrian Airlines au petrecut 54 de ani în aer.
• În timpul lungii cariere, aeronavaele au finalizat mai mult de 520.000 de aterizări, fără evenimente.
• În timpul verificărilor lor înainte de zbor, piloții Dash 8-Q400 au parcurs mai mult de 52.000 de kilometri pe jos – adică 20 de înconjurări ale Austriei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.