Austria activează scenariul 3G: testele rapide antigen nu mai sunt acceptate!
Autoritățile din Austria au decis să impună reguli stricte de intrare pentru a ajuta țara să depășească un alt val de COVID-19 și pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor. Din 22 noiembrie, Austria activează ”scenariul 3G” pentru călătorii care doresc să intre în țară. Asta înseamnă că toți cei care dețin un certificat digital valabil de vaccinare sau de recuperare, precum și cei care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, pot intra în Austria.
Când noua regulă va intra în vigoare, testele rapide antigen nu vor mai fi acceptate pentru a intra în Austria. Doar testele PCR și celelalte două variante vor fi recunosocute.
De asemenea, navetiștii vor fi obligați să respecte reguli de intrare înăsprite atunci când ajung în Austria. Anterior, navetiștii puteau folosi un test PCR timp de șapte zile, dar în conformitate cu noile reguli, valabilitatea testelor PCR va fi scurtată la 72 de ore. În mod similar, testele rapide de antigen vor fi valabile doar 24 de ore în loc de 72.
Pe baza cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Austria a raportat 10 472 de noi cazuri de infecție doar în ultimele 24 de ore. Mai mult, în aceeași perioadă, țara a înregistrat 49 de decese ridicând numărul total la 7 370. Vă reamintim că România raportează zilnic aproximativ 4000 de noi cazuri de coronavirus și peste 300-400 de decese în doar 24 de ore. Diferența stă în procentul de populație vaccinată.
În ceea ce privește situația actuală COVID-19, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a spus că s-a decis în unanimitate că țara trebuie să impună cât mai repede măsuri eficiente pentru a preveni supraîncărcarea instituțiilor medicale.
Rămân active și măsurile restrictive din scenariul 2G care au fost adoptate pe plan intern, inclusiv pentru turiști. Aceasta înseamnă că toate persoanele trebuie să prezinte dovada vaccinării sau recuperării pentru a putea avea acces la diferite zone și activități interioare.
Totodată, Austria a decis să scurteze perioada de valabilitate a certificatelor digitale în cazul persoanelor vaccinatae complet, perioada fiind redusă de la 12 luni la 9 luni.