Amerizarea avionului A320 US Airways în Hudson / 10 ani de la ”miracol” (Video)

1 23.291

Pe 15 ianuarie 2019, s-au împlinit 10 ani de la ”miracolul” de pe râul Hudson. Pe 15 ianuarie 2009, o aeronavă Airbus A320 US Airways a fost nevoită să aterizeze în regim de urgență în râul Hudson din New York.

Pe 15 ianuarie 2009, 155 de persoane se aflau la bordul avionului Airbus A320, care opera zborul US Airways 1549, pe ruta New York – Charlotte, Carolina de Nord.

Avionul Airbus A320 (N106US)

Avionul Airbus A320 (N106US), în vârstă de 9.5 ani, a decolat la ora 15:25 de pe pista 4 a Aeroportului International La Guardia. La 2 minute după decolare, în timp ce urca peste 3700 ft, avionul a lovit un stol de gâște canadiene.

În urma coliziunii cu păsările, ambele motoare au suferit daune și au pierdut puterea de tracțiune. Căpitanul Chesley Sullenberger (Sully) și Jeffrey Skiles (First Officer) au informat turnul de control de incident, declarând stare de urgență. În prima fază, au încercat să readucă aeronava la sol pe Aeroportul Internațional La Guardia.

Comandantul Sully a fost recunoscut ca erou

În timpul manevrei de întoarcere, Sully & Skiles și-au dat seama că nu mai au altitudinea necesară pentru a ajunge la aeroport. Controlorul de trafic aerian a transmis că ar putea încerca o aterizare de urgență la Teterboro.

Acesta a fost momentul când comandantul Sully a făcut faimosul apel „Nu vom reuși… Vom aterizare în Hudson!”. Sully a zburat cu avionul spre râul Hudson și a efectuat o amerizare aproape perfectă în apa înghețată. Aeronava a rămas complet intactă la impactul cu suprafața râului.

Toși cei aflați la bord, 150 de pasageri și 5 membri ai echipajului, au scăpat teferi. Au reușit să iasă din avion înainte ca acesta să se scufunte în Hudson. Au fost recuperați la timp de echipajele de salvare.

Faptul că aeronava modernă Airbus A320 a rămas intactă, iar cele 155 de persoane aflate la bord au scăpat cu viață, este cunoscut ca fiind ”Miracolul de pe Hudson”.

Airbus-A320-N106US-US-Airways

Avionul a fost recuperat din râul Hudson și poate fi admirat la Muzeul de Aviație Carolinas din Charlotte, Carolina de Nord.

După acest incident, a fost realizat și un film. Sully a apărut în 2016 și prezintă viața comandatului Sully de după incident, când a fost târât prin tribunale. A reușit să demonstreze că a luat cea mai bună decizie.

1 comentariu
  1. […] ca Miracolul de pe râul Hudson, petrecut pe 19 ianuarie 2009, zborul 1549 al US Airways a amerizat pe râul Hudson după ce […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.