Ambii piloți au adormit în timpul unui zbor operat în Indonezia.

0 363

Ambii piloți aflați în cockpitul unui Airbus A320 Batik Air au adormit în același timp în timpul zborului. Este vorba despre zborul ID6723, care a fost operat pe 25 ianuarie 2024. 

A320, cu înmatriculare PK-LUV, a plecat din Kendari (Indonezia) în jurul orei 8:00, ora locală, cu 153 de pasageri la bord pentru un zbor intern către Jakarta, capitala țării. La ora 8:37 aeronava a ajuns la altitudinea de croazieră și ambii piloți și-au scos căștile. 

Căpitanul, cu 6.304 ore de zbor, a solicitat copilotului aprobarea de a trage un pui de somn. Copilotul a fost de acord și a preluat controlul avionului. Șase minute mai târziu a luat contact pentru prima dată cu controlorul de trafic aerian din Jakarta și a primit instrucțiuni să zboare către punctul de referință KURUS.

La scurt timp, copilotul a adormit și el, iar de aici s-a instalat panica la sol. Un controlor de trafic aerian a încercat să ia legătura cu piloții acestui zbor, dar nu a primit niciun răspuns. Controlorii de trafic aerian au făcut mai multe încercări de a contacta piloții. În plus, alți piloți au fost rugați să contacteze aeronava. 28 de minute mai târziu, căpitanul s-a trezit. Curând și-a dat seama că A320 nu era pe cursul de zbor. Apoi l-a trezit pe copilot. Căpitanul a declarat controlului de trafic aerian că „au avut probleme cu sistemele de comunicații”.

Aeronava a aterizat cu bine la sol, la aeroportul de destinație, după ce piloții au făcut corecțiile de traiectorie. În urma verificărilor făcute de autorități, sistemele de comunicații era în perfectă stare de funcționare, reieșind că cei doi piloți au adormit.

Încă nu se știe cum vor fi sancționați cei doi piloți, dar este clar că respectivul operator aerian trebuia să ia măsuri suplimentare pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc.

Leave A Reply

Your email address will not be published.