Am descărcat Certificatul Digital COVID UE în doar 3 minute. Pentru că sunt vaccinat, am ales certificatul pentru vaccin!

2 7.148

Începând cu 1 iulie 2021, România s-a conectat la serverele europene și a adoptat Certificatul Digital COVID UE. Primim pe adresa redacției foarte multe întrebări cu privire la acest certificat digital, ce este și la ce ne ajută. În articolul de astăzi încerc să vă răspund tuturor la aceste întrebări.Pe scurt, Certificatul Digital COVID UE este un document ce va facilita călătoria în țările UE. Până acum, fiecare țară oferea un certificat atipic celor ce s-au vaccinat, testat sau celor ce s-au vindecat în urma infectării cu noul coronavirus.

Începând cu iunie, dar în special cu 1 iulie, majoritatea țărilor UE au adoptat acest Certificatul Digital COVID UE care înseamnă un certificat tipizat unic, ușor de recunoscut de toate țările.

Toți cetățenii UE care ✅ au fost vaccinați; ✅ au un rezultat negativ la un test; ✅ s-au vindecat de COVID-19 vor putea demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID.

Certificatul este eliberat gratuit de autoritățile naționale și este recunoscut de toate cele 27 de state membre ale UE, precum și de Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Certificatul va fi disponibil în limba națională și în engleză. Certificatul constă într-un cod QR afișat pe un dispozitiv mobil (cum ar fi un smartphone sau o tabletă) sau tipărit și o semnătură digitală, verificată prin intermediul EU Gateway.

Foarte important de menționat: certificatul este GRATUIT!

Cum va facilita certificatul digital al UE privind COVID călătoriile în interiorul UE? Certificatul vă va permite să călătoriți mai ușor prin UE, constituind dovada că ați fost vaccinat, că ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau că v-ați vindecat după ce ați contractat boala.

Certificatul digital al UE privind COVID va putea fi verificat rapid și va ajuta la preîntâmpinarea utilizării certificatelor false în întreaga UE. Certificatul nu este un document de călătorie și nici un act de identitate. Veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de o altă formă de identificare. De asemenea, pentru a călători, nu este obligatoriu să aveți certificatul, dar posesia lui ar trebui să vă ușureze călătoriile. Dacă aveți un certificat digital al UE privind COVID, ar trebui, în principiu, să fiți scutit de testare sau carantină. E un document ce ar trebui să înlocuiască documentul similar emis de fiecare țară în parte. Nu e pașaport, nu vă îngrădește drepturile de a călători, nu vă sunt solicitate alte măsuri.

Cum pot obține certificatul digital al UE privind COVID?

Există trei modalități de obținere a unui certificat digital al UE privind COVID:

✅ vaccinare: ați fost vaccinat cu oricare dintre vaccinurile COVID-19;
✅ v-ați însănătoșit după o infectare cu virusul SARS-CoV-2: au trecut mai puțin de 180 de zile de la data rezultatului pozitiv al testului (PCR);
✅ ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19: aveți un rezultat negativ la testare (PCR sau RAT).

Intrați pe https://certificat-covid.gov.ro/. Introduceți o adresă de email pentru a putea primi link-ul de logare și generare a certificatului. După ce ați introdus adresa de email, pe email veți primi un link care vă redirecționează spre un formular. Îl completați cu datele dumneavostră conform cerințelor. Dacă alegeți un certificat de vaccinare, trebuie să menționați cu ce vaccin v-ați inoculat, în ce județ și în ce lună. Personal, m-am vaccinat cu Moderna, iar la lună am trecut-o pe cea a rapelului. Am dat click pe generare certificat și gata. E atât de simplu!

L-am primit în format electronic, dar l-am descărcat și în format PDF. De astăzi pot călători mult mai ușor și mai rapid în țările UE. Certificatul digital COVID UE de vaccinare este valabil un an de la data emiterii.

Notă: Testele recunoscute de certificat includ testele de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), cum ar fi testele RT-PCR, și testele antigenice rapide (RAT). Călătorii ar trebui să verifice întotdeauna care sunt normele aplicabile, și anume ce teste sunt acceptate la punctele de tranzit și de destinație pentru a fi scutit de restricțiile impuse liberei circulații. Testarea anticorpilor nu este recunoscută, deși acest lucru s-ar putea schimba după lansarea sistemului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.