Airbus Helicopters Romania livrează primele elicoptere H135 (elicoptere SMURD) de generație nouă statului român

0 521

Airbus Helicopters Romania a încheiat livrarea primelor trei dintre cele șase elicoptere de tip H135 Inspectoratului General de Aviație, cu următoarele trei livrări programate până la mijlocul anului 2021.

În septembrie 2018 a fost lansată o licitație internațională pentru furnizarea de elicoptere ușoare multirol statului român, la care Airbus Helicopters a participat cu varianta H135.

Ca urmare a câștigării acestei licitații, la sfârșitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum și servicii de suport asociate operațiunilor medicale aeriene și misiunilor de căutare și salvare (SAR) în țară.

Airbus Helicopters Romania livreaza primele elicoptere H135 catre Romania

Airbus Helicopters Romania livreaza primele elicoptere H135

Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la șase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.

La încheierea livrărilor sub acest contract cadru, clientul va avea un pachet complex și complet care îi va permite operarea în întregime a acestor elicoptere (logistică, piese de schimb, utilaje, echipamente medicale, personal calificat și școlarizat).

Airbus Helicopters a livrat peste 1.400 de elicoptere H135 clienților din întreaga lume

elicoptere-airbus-H135-smurd
Airbus Helicopters Romania livreaza primele elicoptere H135 catre Romania

Airbus Helicopters a livrat peste 1.400 de elicoptere H135 clienților din întreaga lume, acestea înregistrând peste 400.000 de ore de zbor anual. Domeniul operațional al H135 include misiuni ale forțelor de ordine, servicii medicale aeriene, transport aerian privat și de business, întreținerea parcurilor eoliene industriale și instruire militară.

Proiectul H135 din România a început în 2001 și, de atunci, Airbus Helicopters Romania a vândut elicoptere și a oferit servicii de întreținere, reparații și modernizare către Ministerul de Interne al României pentru acest model de aeronavă care desfășoară în prezent două tipuri de misiuni: poliție și Servicii medicale de urgență – EMS.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters Romania (2002) și Premium Aerotec (2009) în Brașov și Airbus Defense and Space (2005) în București.

Leave A Reply

Your email address will not be published.