Airbus ACJ319 a zburat pentru prima dată în Antarctica, în 2008 #airbus50

0 435

Airbus sărbătorește 50 de ani de la înființare. Pentru a marca momentul aniversar, Airbus publică o poveste în fiecare zi (29 mai – 17 iulie 2019) despre oameni și dezvoltare în aeronautică. Una dintre povești face referire la primul zbor operat de Airbus ACJ319 spre Antarctica.

Au trecut mai bine de 10 ani de când primul avion comercial, de tipul Airbus ACJ319, a aterizat pe pista înghețată din Antarctica. Aeronava a transportat cercetători la Statia McMurdo de la Polul Sud.

Airbus ACJ319 în Antarctica

La manșa avionului a fost căpitanul Garry Studd. A operat zborul între Hobart și Aerodromul Wilkins, care a durat aproximatif 4.5 ore. A aterizat la ora 4:30 dimineața, pe 18 ianuarie 2008.

Acest moment de pionierat a marcat începutul zborurilor regulate de la Hobart la Aerodromul Wilkins, pe care Skytraders continuă să le opereze și astăzi. Oamenii de știință sunt transportați rapid și în siguranță spre bazele de cercetare de la Polul Sud.

airbus-acj319-antarctica-50-ani-airbus-1
airbus-acj319-antarctica

Zborurile operate cu Airbus ACJ319 spre Antarctica au contribuit la progresul științific. Până la aceste zboruri, oamenii de știință erau transportați cu vaporul de la Hobart la baza Casey, drum ce dura aproximativ 4 zile.

Airbus-ACJ319-Antarctica-McMurdo-Ice-Runway-Skytraders

Revenind la Airbus ACJ319, acesta și-a demonstrat fiabilitate și versatilitatea operațională în medii ostile. Pentru piloți, este o adevărată provocare să aterizeze pe piste din gheață. Nu există repere clare cu privire la distanța față de sol și față de obiectele din jur.

Leave A Reply

Your email address will not be published.