Air Albania a operat primul zbor comercial pe 14 septembrie 2018

Pe 14 septembrie 2018, Air Albania a operat primul zbor comercial, de test, între Tirana și Istanbul. Oficial, Air Albania a fost lansată!

0 1.568

În august 2018 vă povesteam despre Air Albania, noua companie aeriană a Albaniei. Aceasta este deținută în proporție de 51% de Albcontrol și MDN Investment, în timp ce Turkish Airlines deține restul de 49%.

Pe 14 septembrie 2018, Air Albania a operat primul zbor comercial, unul de test, între Tirana și Istanbul. La evenimentul de lansare au fost prezenți: prim-ministrul albanez, Edi Rama; ambasadorul Turciei la Tirana, Murat Ahmet Yöruk și câțiva miniștri albanezi și oficiali ai turcilor.

Ceremonia de inaugurare a avut loc la Aeroportul Internațional Nënë Tereza din Tirana. Zborul a fost onorat cu aeronavă de tipul Airbus A319, închiriată cu tot cu echipaj de la Turkish Airlines. Inițial, planul era ca Air Albania să debuteze operațional cu 2 aeronave A319.

Primul zbor comercial Air Albania

Sâmbătă a urmat o rotație Tirana – Istanbul – Tirana, iar la bord au fost prezenți și 80 de studenți albanezi. Din cele declarate de ambasadorul turc, Air Albania este văzută ca o companie punte între Albania și Turcia. Și Edi Rama, premierul Albaniei, a lăudat lansarea acestei companii aeriene și i-a mulțumit public președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Mithat Görkem Aksoy, membru în conducerea Turkish Airlines, a menționat că investițiile în Albania vor fi mult mai mari. Inclusiv Air Albania își va extinde flota cu încă 2 aeronave de tipul Airbus A320. Totodat, planul include și zboruri spre Prishtina, Skopje, Zagreb, Podgorica, Sarajevo și alte destinații importante din Europa cum ar fi: Londra, Bruxelles, Atena, Milano, Munchen și Barcelona.

Revenind la prezenta aeronavă Airbus A319 Air Albania, aceasta poartă indicativul tucesc TC-JLR, dar este vopsită în noul livery albanez. Este configurată într-o clasă cu 132 de locuri. Propulsia este asigurată de 2 motoare V2500. Are 11.3 ani.

Leave A Reply

Your email address will not be published.