Actele și documentele necesare pentru călătoriile din Italia spre România și din România spre Italia!

2 92.205

În prezent, Italia este pe lista verde a României, în timp ce România este menținută pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri. Ce înseamnă acest lucru pentru călătoriile din Italia spre România, dar din România spre Italia?

Călătoria cu avionul din Italia spre România

Conform legilor existente în vigoare și din experiențele proprii, vă anunț că se poate călătorii fără restricții și fără alte măsuri anti-covid din Italia spre România. În acest moment, în condițiile în care Italia este pe lista verde a România, se călătorește din Italia spre România doar cu biletul de avion și actul de identitate (CI sau pașaport). Unele companii aeriene vă trimit declarații pentru a le completa, altele vi le dau în aeroport. Cert este că acestea nu mai prezintă interes pentru autoritățile din România. Practic se călătorește ca înainte de pandemia cu noul coronavirus.

Vă mai amintim că din luna mai, România NU mai solicită prezentarea obligatorie a unui test PCR la îmbarcare.

Călătoria cu avionul din România spre Italia

La data de 18 iunie 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se aplică în perioada 21 iunie 2021 – 30 iulie 2021. 

Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021) au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări un certificat verde COVID-19 emis sau recunoscut în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) lit. c) din decretul lege din 22 aprilie 2021, nr. 52, care atestă una din situațiile următoare:

  • vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu certificarea finalizării schemei de vaccinare de cel puțin 14 zile;
  • vindecarea de COVID-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrisă în urma infecției cu SARS-CoV-2;
  • efectuarea, cu 48 ore înainte de intrarea pe teritoriul național, a unui test antigen rapid sau molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Copiii cu vârsta de până la șase (6) ani sunt exceptați de la măsura efectuării testului molecular sau antigen, dar nu de obligația izolării, acolo unde este cazul. Copiii cu vârsta de până la optsprezece (18) ani sunt exceptați de obligația izolării (acolo unde este prevăzută) numai dacă sunt însoțiți de un adult (părinte sau alt însoțitor) care deține un certificat verde COVID-19.

ATENȚIE! Orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare (https://app.euplf.eu) a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Se acceptă versiunea electronică, nu tipărită!

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care nu prezintă documentul menționat anterior au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să efectueze autoizolarea, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora, informând Departamentul de Prevenire al Autorității locale de sănătate competente;
  • după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2. 

Sper că am fost destul de clar! Informația este valabilă la această dată, 28 iunie 2021. Urmărim cu interes actualizarea listelor din Italia și România. Totodată, vom reveni cu actualizări atunci când informațiile prezentate mai sus vor suferi modificări.

Am putea spune că este liber la călătorii între Italia și România, fără prea multe complicații și restricții!

2 Comentarii
  1. Cami says

    „Copiii cu vârsta de până la optsprezece (18) ani sunt exceptați de obligația izolării (acolo unde este prevăzută) numai dacă sunt însoțiți de un adult (părinte sau alt însoțitor) care deține un certificat verde COVID-19.” Daca parintii au vaccin, copiii mai mari de 6 ani trebuie sa prezinte test sau nu?

Leave A Reply

Your email address will not be published.