A fost deschis Muzeul Astronomic din Shanghai, cel mai mare din lume!
Muzeul Astronomic din Shanghai, cel mai mare planetariu din lume, a fost deschis oficial. Muzeul acoperă o suprafață de aproximativ 58.600 de metri pătrați și este situat într-o zonă special amenajată a zonei experimentale de comerț liber Lingang din China. Este o ramură a Muzeului de Știință și Tehnologie din Shanghai (SSTM). Muzeul prezintă arhitectură inovatoare, spații expoziționale cu diverse teme, tehnologii captivante și colecții valoroase.
Din aer, clădirea principală a muzeului arată ca un super-castron de instrumente astronomice cu un luminator rotund, o cupolă sferică inversată și un teatru cu cupolă. Ca și în cazul mecanismului cadranului solar, pata de lumină de pe pământ se schimbă atunci când lumina soarelui pătrunde în trapa rotundă și va fi cercul perfect la prânz, în ziua solstițiului de vară, ziua cea mai lungă din an.
Turnul Sihe și Turnul Wansh, numite după simbolurile soarelui și lunii din mitologia chineză antică, stau ca sateliți ai clădirii principale. În timpul zilei, vizitatorii pot observa soarele printr-un telescop solar educațional cu optică adaptivă în Turnul Sihe și pot vedea imagini ale petelor solare și a luminilor solare la rezoluție înaltă. Noaptea, telescopul cu focalizare dublă de un metru, cel mai mare din China în ceea ce privește diafragma, permite vizitatorilor Turnului Wansh să se bucure de vederi ale Lunii, planetelor și corpurilor cerești din spațiul profund.
Muzeul Astronomic din Shanghai, cel mai mare planetariu din lume, a fost deschis oficial.
Deschiderea Muzeului Astronomic din Shanghai este o etapă importantă în eforturile de promovare a științei, deoarece Shanghai are acum muzee ale naturii, tehnologiei moderne și astronomiei. Făcând un tur al casei principale, vizitatorii pot obține o imagine completă a universului la trei expoziții tematice, inclusiv „Casa”, „Spațiul” și „Odiseea”. Multe alte instituții sunt dedicate unor subiecte precum istoria cercetării astronomice chineze, studiul lui Marte și promovarea științei în rândul copiilor.
Cinematograful cupolă are un sistem de proiecție sferică de 8K, un sistem laser avansat și un sistem de scenă unde vizitatorii se pot bucura de un spectacol al ultimelor progrese în astronomie. Exponatele muzeului includ aproximativ 70 de meteoriți de pe Lună, Marte și Vesta, precum și peste 120 de colecții de artefacte, precum lucrările lui Isaac Newton, Galileo Galilei și Johann Kepler. Printre cele peste 300 de exponate ale muzeului, exponatele interactive reprezintă mai mult de 50%. Tehnologii precum vizualizarea datelor, realitatea augmentată, realitatea virtuală și tehnologiile biometrice ajută vizitatorii să dobândească cunoștințe astronomice și științifice prin interacțiune.
Potrivit acestuia, este important să construim un planetariu care să promoveze cunoștințele astronomice și să susțină educația tinerilor în acest domeniu. China a asistat la o febră a science-fiction-ului și a astronomiei. În 2019, producția totală de ficțiune științifică a Chinei a fost de 65.87 miliarde de yuani (10.17 miliarde de dolari), în creștere cu 44.3% față de anul precedent. Box-office-ul filmelor naționale de science fiction s-a dublat din 2018. 69% dintre tinerii chinezi chestionați recent de China Youth Daily consideră că spiritul și realizările explorării spațiale cu echipaj din China sunt încurajatoare și inspiratoare.