5 ani de Air Serbia / 5 ani pe ruta București – Belgrad

Povestea Air Serbia a început în urmă cu 5 ani, într-o zi de toamnă. Vă reamintim că Air Serbia este urmașul transportatorului sârb Jat Airways.

0 317

În 2013, transportatorul național sârb, pe numele lui Jat Airways, scârțâia ca orice altă companie aeriană națională. În goana disperată de a salva compania națională, guvernul de la Belgrad decide să încheie un parteneriat strategic cu Etihad Airways. Și uite așa, pe 26 octombrie 2013 a început să zboare noua companie aeriană sub brandul Air Serbia.

Dar să detaliem puțin. În urma parteneriatului, care a fost încheiat la 1 august 2013, guvernul Serbiei a vândut 49% din acțiunile Jat Airways către Etihad Airways. S-a luat decizia rebrandingului în Air Serbia, plus câteva decizii strategice pentru viitorul companiei.

5 ani de Air Serbia

Parteneriatul strategic includea achiziţionarea de avioane noi, dar şi o nouă reţea operaţională. Pe lângă zborurile spre Abu Dhabi, Air Serbia a deschis rutele spre Banja Luka, Beirut, Bucureşti, Budapesta, Cairo, Kiev, Ljubljana, Praga, Sofia, Varna şi Varşovia. Astfel, pe 10 decembrie 2013, Air Serbia a început zborurile pe ruta Belgrad – București.

Iată că au trecut 5 ani de Air Serbia, timp în care flota a fost modernizată și a crescut de la 17 avioane la 21. Iar rețeaua operațională a fost extinsă de la 35 de destinații la 42.

Au fost aduse aeronave de tipul Airbus A319/A320 și A330. Iar în 2019 și 2020 ar urma să primească 10 aeronave noi de tipul Airbus A320neo.

În tot acest timp, noua companie aeriană (adică vechea Jat Airways sub brand nou) a transportat aproximativ 12 milioane de pasageri și a operat peste 150 000 de zboruri spre cele 42 de destinații.

Pe scurt aceasta este povestea Air Serbia, o poveste de succes. 2013 a fost un an de cotitură pentru Jat Airways și guvernul sârb, dar s-a dovedit a fi un an foarte bun.

Leave A Reply

Your email address will not be published.