4 martie în aviație: accidente aviatice și explorări spațiale.

0 454

Caproni Ca.60 Transaereo, adesea denumit Noviplano (cu nouă aripi) sau Capronissimo, a fost prototipul unei mari bărci zburătoare cu nouă aripi destinată să devină un avion transatlantic de 100 de pasageri. Dispunea de opt motoare și trei seturi de aripi triple.Doar un prototip al acestei aeronave, proiectat de pionierul italian al aviației Gianni Caproni, a fost construit de compania Caproni. A fost testat pe Lacul Maggiore în 1921: scurtul său zbor inițial a avut loc pe 2 martie.

Al doilea zbor a fost pe 4 martie 1921. La scurt timp după decolare, aeronava s-a prăbușit pe suprafața apei și a fost distrusă la impact. Aeronava a fost deteriorată și mai mult când epava a fost remorcată la țărm și, în ciuda intenției lui Caproni de a o reconstrui, proiectul a fost abandonat din cauza costurilor. Cele câteva părți care au supraviețuit sunt expuse la Muzeul Aeronauticii Gianni Caproni și la Muzeul de Aviație Volandia din Italia.

Alte evenimente din aviație petrecute la 4 martie.

Pe 4 martie 1954 a avut loc primul zbor al Lockheed F-104 Starfighter. Lockheed F-104 Starfighter a fost un interceptor cu un singur motor, supersonic, care a fost utilizat pe scară largă ca bombardier în timpul Războiului Rece.

Zborul Caledonian Airways 153 se prăbușește în junglă.

Pe 4 martie 1962, zborul Caledonian Airways 153, o aeronavă Douglas DC-7, se prăbușește într-o mlaștină din junglă La Douala din Camerun, ucigându-i pe toți cei 111 pasageri și membri ai echipajului aflați la bord.

Zborul Canadian Air Lines 402 se prăbușește la aterizarea pe Aeroportul Internațional Tokyo.

Pe 4 martie 1966, zborul Canadian Air Lines 402 (CP402), o aeronavă McDonnell Douglas DC-8-43, se prăbușește la aterizarea pe Aeroportul Internațional Tokyo din Japonia, ucigând 64 de pasageri și echipajjul aflat la bord. Doar opt pasageri supraviețuiesc.

Are loc lansarea Space Shuttle Columbia STS-62.

Pe 4 martie 1994 are loc lansarea Space Shuttle Columbia STS-62 la 1:38:34 am EST. Prin această misiune spațială s-au efectuat numeroase experimente de microgravitate.

Ansett Australia a declarat falimentul.

Înființată în 1936, Ansett Australia a fost a doua companie aeriană ca mărime din Australia. Proprietarul companiei aeriene, Air New Zealand a trebuit să fie salvat de guvernul din Noua Zeelandă pentru a evita falimentul după prăbușirea Ansett, pe 4 martie 2001.

Leave A Reply

Your email address will not be published.