3 martie în aviație: prima călătorie în Orient, Apollo 9, accidente aviatice.

0 290

Pe 3 martie 1914, pilotul Marc Bonnier a ataerizat la Issy-de-Moulineaux după ce a revenit dintr-o lungă călătorie în est. La întoarcerea în Franța a fost întâmpinat cu surle și trâmbițe de un comitet format din reprezentanții de seamă din ministerele razboiului, marinei și lucrărilor publice.În timpul călătoriei din est, Marc Bonnier a plecat de la Paris la Cairo, în Egipt. Au începând călătoria pe 10 noiembrie 1913, decolând de la aerodromul Villacoublay și au sosit în Cairo la 1 ianuarie 1914. O călătorie pe care a întreprins-o alături de mecanicul Joseph Barnier.

Marc-Bonnier

Călătoria a fost efectuată cu o aeronavă de tip monoplan, provenind din atelierele companiei Nieuport, propulsată de un motor Gnome și cu bujii Oleo.

Alte evenimente din aviație petrecute la 3 martie.

Cel mai lung zbor realizat vreodată de o aeronavă Royal Air Force.

Vickers-Valiant-B.Mk.1-XD858

Pe 3 martie 1960 a avut loc cel mai lung zbor realizat vreodată de o aeronavă Royal Air Force (RAF). Acesta a fost finalizat atunci când un avion Vickers Valiant B.Mk.1 (seria nr. XD858) pilotat de Sqdn. Ldr. J. H. Garstin a zburat în jurul insulelor britanice pe o distanță totală de 8.500 mile, ajutat de două realimentări la bord.

Începe minsiunea Apollo 9.

Pe 3 martie 1969 începe minsiunea Apollo 9, a doua lansare pilotată a unei rachete Saturn V, lansată în spațiu pentru a petrece 10 zile pe orbita inferioară a Pământului pentru a testa comportamentul modulului lunar.

Zborul 981 al Turkish Airlines se prăbușește în Franța.

Pe 3 martie 1974, zborul 981 al Turkish Airlines, un Douglas DC-10, se prăbușește în pădurea Ermenonville de lângă Senlis, Franța, după ce ușa de încărcare din podeaua din spate se deschide în timpul zborului. Toți cei 346 de pasageri si membri ai echipajului de la bord au murit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.