28 martie în aviație: primul zbor de pasageri din lume, Boeing 737 devine cea mai vândută aeronavă din lume.

0 964

Pe 28 martie 1908, Leon Delagrange a efectuat primul zbor de pasageri la bordul biplanului său Voisin, decoând de la Issy-les-Moulieaux. La bordul aeronavei se afla Henri Farman.Leon-Delagrange-primul-zbor-de-pasageri

Alte evenimente din aviație petrecute la 28 martie.

United Air Lines a receptționat prima aeronavă Convair CV-340.

Pe 28 martie 1952, prima aeronavă Convair CV-340 a intrat în serviciul operațional al companiei aeriene United Air Lines.

Primul zbor al Canadair CP-107 Argus.

Pe 28 martie1957, a avut loc primul zbor al Canadair CP-107 Argus. Canadair CP-107 Argus (denumire a companiei CL-28) a fost o aeronavă de patrulare maritimă proiectată și fabricată de Canadair pentru Royal Canadian Air Force (RCAF). În primii săi ani, Argus a fost cel mai bun bombardier de patrulare antisubmarin din lume. Argus a servit pe tot parcursul Războiului Rece în Comandamentul Aerian Maritim al RCAF și mai târziu în Grupul Aerian Maritim și Comandamentul Aerian al Forței Canadiene.

Zborul 511 al companiei ČSA s-a prăbușit în Germania de Vest.

Pe 28 martie 1961, zborul 511 al companiei ČSA (Czech Airlines), un avion Ilyushin Il-18, s-a prăbușit în Gräfenberg, Germania de Vest. Toți cei 52 de pasageri și echipajul de la bord au fost uciși.

O comisie germană de anchetă a declarat că principala cauză a accidentului a fost eroarea pilotului sau o defecțiune a pilotului automat. Anchetatorii sovietici au refuzat această concluzie și au declarat că accidentul a fost cauzat de o explozie lângă coada avionului.

Primul zbor al British Aerospace Jetstream.

Pe 28 martie 1980, a avut loc primul zbor al British Aerospace Jetstream. British Aerospace Jetstream a fost un avion de zbor cu două turbopropulsoare, dotat cu un fuselaj sub presiune, dezvoltat anterior ca Jetstream 31 de Handley Page Jetstream.

Learjet a livrat aeronava cu numărul 1000.

Pe 28 martie 1980, a fost livrată cea de-a 1.000-a aeronavă Learjet.

Learjet a fost un producător canadian, aerospațial american, de avioane de afaceri pentru uz civil și militar cu sediul în Wichita, Kansas. Fondată la sfârșitul anilor 1950 de William Powell Lear ca Swiss American Aviation Corporation, a fost o filială a Canadian Bombardier Aerospace din 1990, care a funcționat ca „Familia Bombardier Learjet”. În februarie 2021, Bombardier a anunțat sfârșitul producției pentru avioanele Learjet, cu continuarea asistenței și a întreținerii pentru aeronavele aflate în prezent în serviciu.

Zborul 206 al Garuda Indonesia a fost deturnat de Komando Jihad.

Pe 28 martie 1981, zborul 206 al Garuda Indonesia, un avion Douglas DC-9, a fost deturnat de Komando Jihad. Pilotul a fost ucis de teroriști, dar toți pasagerii au supraviețuit.

Zborul 206 al companiei Garuda Indonesia a fost deturnat la 28 martie 1981, de către Jihadul Komando din Indonezia. Avionul McDonnell Douglas DC-9 PK-GNJ a fost deturnat în timpul unui zbor intern, iar avionul a fost forțat să aterizeze la Aeroportul Internațional Don Mueang din Bangkok, Thailanda. Teroriștii au cerut eliberarea compatrioților lor din închisorile indoneziene și au emis alte cereri. Trei zile mai târziu, aeronava a fost asaltată de forțele speciale indoneziene. În schimbul de focuri care a urmat, pilotul, unul dintre agenții Kopassus și trei pirați ai aerului au fost uciși, în timp ce toți pasagerii au fost salvați.

Boeing 737 a devienit cel mai bine vândut avion din lume.

Pe 28 martie 1990, Boeing 737 a devienit cel mai bine vândut avion din lume, atunci când United Airlines a acceptat livrarea cu numărul 1.832. Pe 13 martie 2018, Boeing a intrat în GUINNESS WORLD RECORDS cu al 10000-lea Boeing 737 livrat. Este vorba de un Boeing 737 MAX 8, care a ajuns în flota Southwest Airlines.

Leave A Reply

Your email address will not be published.