27 martie în aviație: Traian Vuia a început primele teste de zbor; cel mai mare accident din istoria aviației.

0 1.112

Pe 27 martie 1907, românul Traian Vuia a început testele cu avionul său, Vuia II, nou echipat cu suprafețe de direcție. El a făcut un zbor scurt de 10 metri. Acest prim experiment al celui de-al doilea prototip a avut loc în Paris, Franța.

Cu un motor de tip Antoinette şi cu o serie de modificări, aparatul “Vuia 1” s-a transformat în “Vuia 2”, care a fost brevetat în 1907, în Belgia. Acest aparat avea performanţe mult sporite, astfel că, în 1907, Traian Vuia a reușit să zboare pe o distanţă de 70 de metri, la o înălţime variabilă.

traian-vuia-vuia-II

Alte evenimente din aviație petrecute la 27 martie.

Concorde a efectuat primul zbor supersonic.

Pe 27 martie 1970, Concorde a efectuat primul zbor supersonic. Proiectul Concorde a fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și britanic, combinând eforturile companiilor Aérospatiale și British Aircraft Corporation. S-au pompat foarte mulţi bani în dezvoltarea acestui tip de aeronavă şi s-a dovedit a fi un mare eşec economic.

Primul zbor al de Havilland Canada Dash 7.

Pe 27 martie 1975, a avut loc primul zbor al de Havilland Canada Dash 7, aeronavă pilotată de Bob Fowler. De Havilland Canada DHC-7, cunoscut popular ca Dash 7, a fost un avion regional cu turbopropulsor, cu performanțe de decolare și aterizare (STOL). A zburat pentru prima dată în 1975 și a rămas în producție până în 1988, când compania-mamă, de Havilland Canada, a fost cumpărată de Boeing și ulterior a fost vândută către Bombardier. Bombardier a vândut certificatul de tip pentru proiectarea aeronavei către producătorul Viking Air din Victoria, în 2006.

A avut loc accidentul de la aeroportul din Tenerife. Două aeronave Boeing 747 s-au ciocnit pe pistă.

Pe 27 martie 1977, a avut loc dezastrul de la aeroportul din Tenerife, cand zborul KLM 4805 și zborul Pan Am 1736, două aeronave Boeing 747, s-au ciocnit pe pista de pe aeroportul Los Rodeos. 583 din cele 644 de persoane aflate la bordul ambelor aeronave sunt uciși în cel mai grav accident din istoria aviației comerciale.

British Airways a inaugurat serviciul Concorde de la Londra la Miami.

Pe 27 martie 1984, British Airways a inaugurat serviciul Concorde de la Londra la Miami, care era operat de două ori pe săptămână. Cursa avea o escală de 50 de minute pe aeroportul Washington-Dulles. Călătoria dura 6 ore și 35 min, economisind aproximativ 2.5 ore comparativ cu zborurile directe ale avioanelor subsonice. Tariful dus-întors era de 2.509 lire sterline.

Concorde-British-Airways

Un Ilyushin IL-76D s-a oprit în aer și s-a prăbușit lângă Kabul.

Pe 27 martie 1990, o aeronavă apartinând Administrației de Aviație Civilă Uzbekă, un Ilyushin IL-76D (CCCP-78781) s-a oprit în aer și s-a prăbușit înainte de a ajunge la Kabul, în Afganistan. Toate cele 11 persoane de la bord au fost ucise în impact.

Un avion aparținând guvernului angolez a fost doborât în Angola.

Pe 27 martie 1990, un avion aparținând guvernului angolez, o aeronavă CASA C-212 Aviocar 300, a fost doborât lângă Kuito, Angola, de către forțele UNITA, ucigându-i pe tooate cele 25 de persoane de la bord.

Un avion creat de NASA a depășit recordul pentru cel mai rapid avion din lume.

Pe 27 martie 2004, avionul fără pilot X-43 creat de NASA. a bătut recordul mondial de viteză pentru un motor atmosferic zburând cu o viteză medie de 7.700 km (4.800 mi) pe oră, aceasta fiind de șapte ori viteza sunetului.

Ultimul avion Airbus A300 a părăsit linia de asamblare Airbus.

Pe 27 martie 2007, ultimul avion Airbus A300 a părăsit linia de asamblare Airbus.

La 29 mai 1969, la Salonul de la Paris, a fost semnat un acord istoric între ministrul francez al transporturilor, Jean Chamant, și ministrul german al afacerilor economice, Karl Schiller. Provocarea a fost de a construit un avion wide-body, care să fie echipat cu 2 motoare jet. Așa a luat ”naștere” Airbus A300, modelul care a propulsat Airbus Industrie în topul producătorilor de aeronave.

Aeronava A300 a fost asamblat la Toulouse, dar piesele au fost fabricate în diferite fabrici din Europa. Motoarele au fost importate din Statele Unite, aripile au fost fabricate în Marea Britanie, componentele cozii au fost fabricate în Spania, în timp ce componentele fuselajului au fost fabricate în Germania.

Pilotul unei aeronave a fost arestat în Texas dupa ce a avut un atac de panica la bordul aeronavei.

Pe 27 martie 2012, la bordul zborului 191 al JetBlue Airways, un avion Airbus A320-200, care zbura de la Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York spre Aeroportul Internațional McCarran din Las Vegas, Nevada, copilotul l-a blocat pe căpitanul Clayton Osbon în afara cabinei. Ulterior Osbon a început să acționeze neregulat, suferind aparent un atac de panică. Pasagerii l-au imobilizat pe Osbon, iar avionul a aterizat la Amarillo, Texas, unde pilotul a fost arestat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.