2 martie în aviație: primul zbor Concorde și explorări spațiale.

0 381

Pe 2 martie 1969, a avut loc primul zbor de test al aeronavei Concorde. Deși a fost un zbor de doar 28 de minute, viteza medie în zbor a fost de 430 de kilometri pe oră.Vuietul motoarelor a fost asurzitor pe măsură ce echipajul de zbor le împingea la putere maximă. După o lungă așteptare Concorde 001 se ridică deasupra orașului Toulouse.

2 martie 1969, ora 15:38, a fost scrisă prima pagină din istoria aviației comerciale supersonice. Cele patru motoare Olympus 593 ale Concorde duc aeronava în depărtare, iar bucuria tehnicienilor, inginerilor, angajaților și a privitorilor care asistă la acest momentul se poate observa.

Șase sute de jurnaliști din întreaga lume au fost prezenți la acest eveniment ca să raporteze modul în care „vechea Europă” a întâmpinat provocarea de a combina viteza și tehnologia în serviciul transportului de călători.

Zborul inițial, descris de căpitanul André Turcat drept „o călătorie în jurul pistei” a durat doar 29 de minute și nu a depășit 480 km/h. Alături de Turcat, echipajul a fost format din mecanicul de zbor Michel Rétif, inginerul de zbor Henri Perrier și copilotul Jacques Guignard.

De cealaltă parte a Canalului, căpitanul Brian Trubshaw, copilotul John Cochrane și mecanicul de zbor Brian Watts au operat aeronava Concorde 002 între Filton și Fairford, un zbor de doar 22 de minute, pe 9 aprilie, în același an.

Alte evenimente din aviație petrecute la 2 martie.

A fost lansată sonda spațială Pioneer 10.

Pe 2 martie 1972, sonda spațială Pioneer 10 este lansată din Cape Canaveral, Florida, cu misiunea de a explora planetele exterioare.

sonda-spațială-Pioneer-10

A fost lansată Space Shuttle Endeavor STS-67.

Pe 2 martie 1995, a fost lansată Space Shuttle Endeavor STS-67 la 05:22:04 am UTC. Principala misiune a fost testarea laboratorului spațial Astro-2, care deținea trei instrumente unice: telescopul ultraviolet Hopkins (HUT), telescopul cu imagini ultraviolete (UIT) și experimentul foto-polarimetric ultraviolet Wisconsin (WUPPE).

Space-Shuttle-Endeavor-STS-67

A avut loc ultimul zbor al Continental Airlines.

Pe 2 martie 2012 a avut loc ultimul zbor oficial al companiei Continental Airlines. La ora 23:59, ora Pacific Standard, zborul Continental 1267 pleacă din Phoenix, Arizona, spre Cleveland, Ohio. Pe 3 martie, Continental Airlines a fuzionat cu United Airlines. Continental a operat zboruri din 1934.

zborul-Continental-1267
Leave A Reply

Your email address will not be published.