Condițiile de intrare în Irlanda: prezentarea unui test negativ de COVID-19 / izolare 14 zile

1 4.400

STARE DE URGENȚĂNU (dar din cauza creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Guvernul a decis înăsprirea restricțiilor, situație care este echivalentă unei carantine totale/full lockdown, până cel puțin la data de 05.04.2021 (Nivelul maxim de restricții – Nivelul 5, prevăzut în Planul guvernamental “Resilience and Recovery 2020-2021: Plan for Living with COVID-19”, adoptat în cursul lunii septembrie 2020).Începând cu data de 16 ianuarie 2021TOATE persoanele care sosesc în Irlanda trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Irlandei. La acest moment, testul molecular de tip PCR (test de reacție în lanț a polimerazei) este singurul tip de test acceptat de autoritățile de sănătate publică irlandeze.

Testul trebuie prezentat atât înainte de îmbarcare pe cale aeriană și maritimă, cât și la sosirea pe aeroportul din Dublin.

Test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care călătoresc din Irlanda de Nord, lucrătorii din transportul internațional, inclusiv transportatorii, echipajele aeronavelor și navelor maritime, copiii cu vârsta sub 6 ani, precum și persoanele aflate în tranzit către un alt stat, cu condiția de a nu părăsi zona de tranzit aeroportuar.

La intrarea în Irlanda, pe cale aeriană sau maritimă, pasagerii au obligația de a completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc). Completarea corectă și completă a formularului de localizare este obligatorie. Sunt exceptați de la completarea formularului furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim, precum și personalul diplomatic.

A fost introdusă obligativitatea carantinei la domiciliu

Începând cu data de 4 februarie 2021, a fost introdusă obligativitatea carantinei la domiciliu a tuturor persoanelor care sosesc în Irlanda din străinătate. Persoanele care sosesc în Irlanda din străinătate au obligația de a completa Formularul de Localizare și de a se supune măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. Sunt exceptate persoanele care își inițiază călătoria spre Irlanda din Irlanda de Nord. Poliției irlandeze i-au fost atribuite competențe pentru verificarea persoanelor supuse măsurii carantinei.

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de 14 zile dacă persoana în cauză prezintă un nou test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat începând cu cea de-a cincea zi.

Toți pasagerii care sosesc din Angola, Austria, Botswana, Brazilia, Burundi, Republica Capului Verde, Republica Democratică Congo, Regatul Eswatini, Regatul Lesotho, Malawi, Mauritius, Republica Mozambic, Namibia, Rwanda, Seychelles, Africa de Sud, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Zambia, Zimbabwe, Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana Franceză, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Republica Suriname, Uruguay și Venezuela, fără excepție, trebuie să respecte măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Irlanda și trebuie să efectueze un test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 la 5 zile de la data sosirii. Chiar dacă rezultatul testului este negativ, persoanele au obligația de a rămâne în carantină până la expirarea perioadei de 14 zile de la sosire.

Nerespectarea reglementărilor referitoare la măsura carantinei constituie infracțiune

Nerespectarea reglementărilor referitoare la măsura carantinei constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni. Persoana supusă măsurii de carantină poate părăsi locul de carantină din motive considerate urgente, pentru a proteja sănătatea sau bunăstarea unei persoane sau pentru a părăsi statul.

Totodată, persoanele supuse măsurii de carantină pot părăsi domiciliul/reședința pentru a efectua un test molecular tip PCR. Dacă rezultatul este negativ/ „nedetectabil”, după cel mai devreme 5 zile de la sosire, perioada de carantină poate fi încheiată. Confirmarea scrisă a rezultatului negativ al acestui test molecular tip PCR trebuie păstrată pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

Leave A Reply

Your email address will not be published.