14 martie în aviație: primul planor pe combustibil s-a prăbușit, iar Chicago O’Hare a devenit cel mai aglomerat aeroport al lumii.

0 602

Pe 14 martie 1945, primul prototip al planorului ce a funcționat pe combustibil experimental, o aeronavă Cornelius XFG-1-CR 44-28059, s-a prăbușit la 5 km vest de orașul Wilmington (Ohio) în timpul testelor de rotire. Exercițiul a fost efectuat în spațiul aerian al orașului Clinton (Ohio).

Accidentul s-a soldat cu moartea pilotului de test Alfred Reitherman, care lucra la compania Spartan Aircraft, cea care a construit și proiectat aeronava. Conceptul de planor pe combustibil (care trebuia remorcat în spatele bombardierelor) a fost abandonat la sfârșitul războiului.

Alte evenimente din aviație care s-au desfășurat pe 14 martie.

Zborul 411 al British European Airways s-a prăbușit lângă Manchester.

Pe 14 martie 1957, zborul 411 al British European Airways, un avion Vickers Viscount, s-a prăbușit în timp ce se apropia de aeroportul din Manchester, ucigându-i pe toți cei 20 de pasageri și echipaj aflat la bordul aeronavei, dar și alte 2 persoane aflate la sol.

Aeroportul internațional O’Hare din Chicago a devenit cel mai aglomerat terminal din SUA.

Pe 14 martie 1960, la un an de la finalizarea unui program major de extindere, aeroportul internațional O’Hare din Chicago a devenit cel mai aglomerat terminal din SUA, gestionând peste 10 milioane de pasageri, doar în1959, a relatat Agenția Federală de Aviație (FAA). În același an, a gestionat 431.600 de decolări și aterizări.

Zborul 7 al companiei aeriene poloneze LOT Polish Airlines s-a prăbușit lângă Varșovia.

Pe 14 martie 1980, zborul 7 al companiei aeriene poloneze LOT, o aeronavă Ilyushin Il-62, s-a prăbușit lângă Varșovia (Polonia), după ce motorul nr. 2 s-a dezintegrat. Toți cei 87 pasageri și membrii echipajului au murit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.