13 martie în aviație: prima traversare a Atlanticului de Sud, primul zbor al elicopterului Sikorsky S-76.

0 790

Pe 13 martie 1922, piloții portughezi Cpt. Gago Coutinho și Cpt. Sacadura Cabral părăsesc Lisabona pentru a încerca prima traversare a Atlanticului de Sud cu avionul. Cei doi aterizează în Brazilia pe 16 iunie, într-o aeronavă Fairey III pe care au folosit-o pentru această călătorie.

prima-traversare-a-Atlanticului

Alte evenimente petrecute în aviație pe 13 martie.

Zborul South African Airways 406 s-a prăbușit în mare.

Pe 13 martie 1967, zborul South African Airways 406, un avion Vickers Viscount 818, s-a prăbușit în mare în timp ce se apropia de East London, Africa de Sud, ucigând toți cei 25 de pasageri și echipajul aflați la bord. Pilotul avionului a suferit un atac de cord fatal în timp ce se afla la mansă, iar copilotul nu a reușit să recâștige controlul aeronavei.

Zborul 806 al Sierra Pacific Airlines s-a îndepărtat de la curs și s-a prăbușit în California.

Pe 13 martie 1974, zborul 806 al Sierra Pacific Airlines s-a îndepărtat de la curs și s-a prăbușit în Bishop, California. Toate ceile 36 de persoane aflate la bordudul aeronavei au murit pe Convair CV-440 (N4819 C).

Primul zbor al elicopterului Sikorsky S-76.

Pe 13 martie 1977, a avut loc primul zbor al elicopterului Sikorsky S-76. Sikorsky S-76 este un elicopter comercial american de dimensiuni medii, fabricat de Sikorsky Aircraft Corporation. S-76 dispune de două motoare cu arbore turbo, rotoare principale și de coadă cu patru lame și tren de aterizare retractabil.

Lansarea Space Shuttle Discovery STS-29.

Pe 13 martie 1989, a fost lansată Space Shuttle Discovery STS-29, la 14:57:00 UTC. Principalele misiuni ale acesteia au fost aprovizionarea ISS și rotația echipajului.

Pe 13 martie 2009, compania aeriană mexicană MexicanaLink a început operațiunile. MexicanaLink, o filială a Mexicana de Aviación, a fost o companie aeriană regională cu sediul în Aeroportul Internațional Guadalajara care a funcționat ca o companie aeriană de alimentare atât pentru Mexicana, cât și pentru MexicanaClick.

A funcționat pe piețe considerate prea subțiri pentru a justifica utilizarea avioanelor mai mari. A fost transportatorul regional Mexicana, în timp ce MexicanaClick era o companie aeriană internă cu tarife reduse, care concura împotriva Interjet, Volaris și VivaAerobus. MexicanaLink obișnuia să concureze împotriva Aeromar și Aeroméxico Connect.

Compania aeriană a fost prezentată presei la 10 martie 2009. Ceremonia a fost condusă de CEO-ul Mexicana de Aviación, Manuel Borja, iar Președintele Mexicului, Felipe Calderon Hinojosa, s-a alăturat ceremoniei cu un scurt discurs. Evenimentul a avut loc la baza de întreținere Mexicana de la Aeroportul Internațional Guadalajara Miguel Hidalgo. Primul zbor al acestei companii aeriene a fost pe 13 martie 2009 la 14:30 CST cu plecare din Guadalajara (GDL) spre Puerto Vallarta (PVR).

Leave A Reply

Your email address will not be published.