10 recorduri impresionante si interesante din aviație.

0 2.800

Unul dintre lucrurile mărețe atunci când vorbim despre aviație este capacitatea de a inspira. Am adunat zece recorduri mondiale din aviației care ni s-au părut cele mai impresionante, având în vedere efortul, munca și ingeniozitatea care au dus la realizarea lor.

10 recorduri mondiale din aviatie.

Nu toate sunt actuale și nu toate sunt recunoscute oficial. Totuși, cele două criterii sunt palide în lumina impresionanței acestor realizări.

Proiectul Daedalus: Cel mai lung zbor alimentat de om

În 1988, ciclistul grec Kanellos Kanellopoulos a zburat pe o distanță de peste 115 kilometri într-un avion fără motor. A făcut parte din proiectul Deadalus al Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a dus la construirea unui avion impresionant de înaltă tehnologie, cu o anvergură a aripilor de 34 de metri și o greutate de doar 31 de kilograme, toate acționate de mușchii picioarelor lui Kanellopoulos. Aeronava a rămas în aer aproape trei ore, realizând o ispravă pe care mulți ar crede-o imposibilă, iar recordul nu a fost doborât de atunci.

Caproni Ca.161: cea mai mare altitudine de zbor al unui avion cu piston

În 1938, pilotul italian Mario Pezzi a dus aeronava Caproni Ca.161, construită special, la o altitudine de 17.083 metri (56.047 ft). Era un record absolut la acea vreme, realizat în biplanul cu cabină deschisă asemănător celor care zburau în primul război mondial. Lumea a avut nevoie de un deceniu, de un avion care să fie propulsat de rachete și de un pilot temerar pentru a bate acel record, de vreme ce a fost doborât abia în 1948 de Chuck Yeager în Bell X-1.

În ceea ce privește avioanele cu piston, recordul lui Pezzi încă nu a fost doborât.

Caproni-Ca-113
Sursa foto: Wikipedia

Airbus Zephyr 7: Cel mai lung zbor UAV

Airbus Zephyr 7 este un vehicul aerian fără pilot ce funcționează cu energie solară (UAV) și care deține recordul mondial pentru cel mai lung zbor fără realimentare, rămânând în aer 26 zile consecutive. Acesta a fost doar începutul, deoarece, teoretic, aeronave similare – drone ce funcționează la mare altitudine (HALE) – pot funcționa mult mai mult. Probabil că, în viitor, acest record va fi doborât de foarte multe ori.

Deși nu este atât de impresionant în sine, acest record demonstrează potențialul aviației fără pilot și al energiei solare.

Robina Asti: Cel mai bătrân instructor de zbor

În 2020, Robina Asti a devenit cel mai bătrân instructor de zbor din lume, deoarece a ținut o lecție de zbor la vârsta de 99 de ani. Deși există piloți activi chiar puțin mai în vârstă decât ea (cu un an, mai exact), există o mare diferență între a pilota avioane și a-i învăța pe alții să facă asta. Robina a fost veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și activistă. A murit pe 12 martie 2021 din cauze naturale.

Boeing 747-400 El Al: Cei mai mulț pasageri transportați într-un singur zbor

În 1991, o aeronavă Boeing 747-400 El Al, special configurat, a transportat peste o mie de pasageri între Etiopia și Israel. Pentru mulți dintre acei pasageri, zborul nu a fost tocmai plăcut, deoarece chiar și clasa economică din cabina celei mai austere companii aeriene ar părea spațioasă în comparație. Zborul a fost operat pentru evacuarea persoanelor care fugeau din zonele de război civil. În ciuda acestor circumstanțe sumbre, realizarea rămâne în continuare: acel 747 a transportat aproape de două ori mai mulți oameni decât transportă în mod normal un Airbus A380, care este cel mai mare avion de pasageri din lume.

Numărul exact nu este ușor de identificat, însă Guinnes World Records pune numărul la 1088, dar alte surse susțin că până la 1122 de persoane s-ar fi putut afla în avion, inclusiv doi bebeluși care s-au născut în timpul zborului.

Antonov An-225 Mriya: Cea mai grea încărcătură utilă transportată

Se spune că aeronava Antonov An-225 Mriya a doborât peste o sută de recorduri mondiale, dar recordul cel mai important este că a reușit să transporte cea mai grea încărcătură utilă. În 2001, aeronava a decolat cu patru tancuri de luptă în cală, având o greutate de 253.820 kg (559.580 lb) – adică greutatea a cinci aeronave Airbus A320 sau un Boeing 747 gol.

Vesna Vulović: Cea mai mare cădere fără parașută

Povestea stewardesei Vesna Vulović este bine cunoscută. Este, de asemenea, cel mai sumbru record mondial de aviație de pe această listă.

În 1972, după ce a explodat o bombă pe zborul 367 al Yugoslav Airlines, Vesna a căzut de la altitudinea de 10.160 metri (33.330 ft). A devenit singura supraviețuitoare a zborului, în ciuda faptului că a fost grav rănită. Guinness Book a recunoscut acest lucru ca fiind cea mai mare cădere fără parașută și, cu excepția circumstanțelor tragice, povestea este într-adevăr impresionantă.

Cea mai mare viteză înregistrată vreodată de un avion

Teoretic, avionul Lockheed A-12 ar putea zbura mai repede decât aeronava SR-71. Posibil ca X-15 din America de Nord să fie cel mai rapid avion din lume. Totuși, recordul SR-71 de 3.529,6 kilometri pe oră (2.193,2 mph) este reprezentativ, în continuare. SR-71 a fost un avion produs în serie, pentru care zborul supersonic susținut era principalul mod de operare. În timp ce dronele hipersonice vor deveni, cel mai probabil, ceva obișnuit în viitor, nu vor bate niciodată aeronava Blackbird, din categoria Mach 3.

Hughes H-4 Hercules: Avionul cu cea mai mare anvergură

Anvergura aripilor legendarului Hughes H-4 Hercules are aproape 83 de metri, aripile fiind construite din lemn stratificat. Acest record a stat în picioare peste șapte decenii, urmând să fie doborât de Scaled Composites Stratolaunch ce a dat dovadă de o ingeniozitate inginerească incredibilă. S-ar putea spune că, în acele șapte decenii, nu a existat niciun motiv special pentru a construi avioane cu anvergură mai mare.

Robert Timm și John Cook: Cel mai lung zbor din istorie

În 1958, Robert Timm și John Cook au decolat într-o aeronavă Cessna 172, denumită Hacienda, de la un aeroport din Nevada … și nu au aterizat timp de trei luni. Este cel mai lung zbor al oricărui obiect zburător din istoria omenirii, până în prezent. A fost realizat cu ajutorul unui camion cu viteză mare care furniza combustibil și provizii. Cei doi piloți au petrecut 64 de zile, 22 de ore și 19 minute în zbor și, în timp ce motivația din spatele unei astfel de fapte a fost doar o cascadă publicitară, în prezent recordul este încă în picioare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.