blank

Airbus Defence & Space a efectuat teste cu pseudo-satelitul Zephyr. (video)

1 691

În luna noiembrie, Airbus Defence & Space a efectuat teste cu pseudo-satelitul Zephyr, concentrându-se, în primul rând, pe modul în care se manevrează aeronava.  

Verificările au avut loc în Arizona (SUA), iar timp de 3 săptămâni au fost testate agilitatea, controlul, dar și funcțile sistemului. Una dintre principalele caracteristici studiate a fost zborul la joasă altitudine și primii pași către tranziția în stratosferă.

Ce este pseudo-satelitul Zephyr?

Zephyr este un avion fara pilot cu propulsie solar-electric ce poate ajunge în stratosferă și poate zbura zile, sau chiar luni, fără să fie aprovizionat cu combustibil. Este singura stație ce poate rezista atât ziua, cât și noaptea în stratosferă, la o altitudine de peste 21 de km.

În 2018, satelitul a stat în stratosferă aproape 26 de zile, cel mai lung zbor efectuat de o aeronavă, fără a fi realimentat cu combustibil. Un an mai târziu, 2 sateliți Zephyr s-au prăbușit, dar ambele accidente au fost atribuite turbulențelor.

Compania Airbus estimează că Zephyr va fi utilizat atât în scopuri militare cât și civile. Umplând decalajul dintre turnurile terestre, aeronavele convenționale și sateliții, Zephyr este poziționat perfect pentru a completa și îmbunătăți infrastructura existentă.

După decolarea și ascensiunea în stratosferă, Zephyr navighează către locația dorită, care poate fi la sute sau mii de kilometri distanță, în decurs de 8 ore. Zephyr utilizează funcțiile BLOS (beyond line of sight) și poate fi controlat de la sol, oriunde în lume.

Care sunt caracteristicile tehnice?

  • Anvergura aripilor: 25m
  • Greutate: mai puțin de 75 kg

Zephyr este un sistem agnostic de încărcare utilă, compatibil cu OPAZ – sistemul Airbus de observare a pământului, conceput pentru stratosferă, care oferă imagini și videoclipuri electro-optice de 18 cm și cu infraroșu de 70 cm. Este compatibil cu capacitățile avansate de procesare Airbus Intelligence. Zephyr este, de asemenea, capabil să integreze sarcini utile furnizate de terți.

Zephyr poate suporta o gamă largă de capacități de încărcare utilă, incluzând, dar nelimitându-se la: electro-optic, infraroșu, hiperspectral, radar de frecvență radio pasivă (RF), radar de diafragmă sintetică (SAR), avertizare timpurie, lidar și sistem de identificare automată (AIS)

Leave A Reply

Your email address will not be published.