Zbor istoric intre Emiratele Arabe Unite si Israel. A fost operat zborul ”pacii” intre Tel Aviv si Abu Dhabi.

0 986

Astăzi, 31 august 2020, a fost operat primul zbor comercial între Emiratele Arabe Unite și Israel. A fost un zbor istoric, recunoscut și ca zborul ”păcii”, care a legat Tel Aviv de Abu Dhabi.

Prin acest zbor, s-au validat legăturilor diplomatice între cele 2 țări și acordul de pace încheiat la 13 august 2020. La mijlocul lunii august, Israel și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord de stabilire a unor relații diplomatice după o periopadă îndelungată de conflicte.

Emiratele Arabe Unite au devenit al 3-lea stat din Orientul Mijlociu care au recunoscut Israel ca stat independent de la înființarea acestuia, în 1948. Sâmbătă, Emiratele Arabe Unite au abrogat o lege care bloca Israelul încă din 1972, iar la începutul acestei luni cele două țări au deschis, pentru prima dată, primele servicii telefonice directe.

Tot un moment istoric a fost și faptul că aeronava Boeing 737-900 EL AL, care a operat zborul LY971, a putut traversa spațiul aerian al Arabiei Saudite. Vă reamintim că în mod normal spațiul aerian saudit este închis pentru avioanele israeliene.

Zborul a fost operat de aeronava Boeing 737-900 4X-EHD EL AL

Zbor direct Tel Aviv – Abu Dhabi

La bordul avionului au fost reprezentanți ai Statele Unte și Israel, printre care consilierul principal de la Casa Albă, Jared Kushner (ginerele lui Donalt Trump) și consilierul de securitate națională din Israel, Meir Ben-Shabbat.

Jared Kushner (centru) membru al delegației
FOTO: REUTERS

Zborul a fost operat de aeronava Boeing 737-900 4X-EHD EL AL, echipată cu un sistem performant de apărare anti-rachete – Direct IR Countermeasures (DIRCM).

Legat de pace, la mijloc mai este și Palestina, care nu acceptă condițiile de pace impuse de Statele Unite. Saeb Erekat, înaltul oficial palestinian, a ținut să menționeze pe twitter următoarele: „Pacea nu este un cuvânt gol folosit pentru a normaliza crimele și opresiunea. Pacea este rezultatul justiției. Pacea nu se face prin negarea dreptului Palestinei de a exista și prin impunerea unui regim apartheid. Apartheid este ceea ce Netanyahu spune prin „pace pentru pace”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.