(Video) Cyprus Airways la sol după 68 de ani de zboruri

2 557

Pe 9 ianuarie 2015, Cyprus Airways şi-a încetat activitatea după ce Comisia Europeană a stabilit că a primit ilegal ajutor de stat, cu ajutorul căruia a reușit să evite falimentul. Totodată, Comisia Europeană a cerut Cyprus Airways să ramburseze peste 100 milioane de euro (118 milioane de dolari) din ajutorul primit de la guvernul cipriot.Este trist cum un operator aerian dispare de pe piaţă printr-o decizie de pix. Este adevărat că nu s-a respectat legea Uniunii Europene cu privire la finanţarea operatorului aerian, dar rămâi cu un nod în gât când vezi cum se duc 68 de ani de zboruri.

Flota Cyprus Airways era formată din 6 aeronave Airbus A320, 5 dintre acestea fiind închiriate de la CIT Commercial Air. În urma deciziei din 9 ianuarie, cele 5 aeronave (5B-DCJ, 5B-DCK, 5B-DCM, 5B-DCH și 5B-DCL) au decolat spre Anglia, la compania de leasing. În prezent, acestea sunt parcate pe aeroportul St Athan (DGX) din Anglia şi aşteaptă un viitor mai bun.

Colegii de la TheGreatFlyer au filmat momentul emoţionant când aeronavele şi-au luat rămas bun şi s-au înălţat spre cer, pentru ultima dată în culorile Cyprus Airways.

Nu acelaşi lucru putem spune despre A320-200 (5B-DBB) deţinut de Cyprus Airways. Aeronava stă parcată pe aeroportul din Larnaca şi îşi aşteaptă soarta. Ţinând cont că are 23 de ani, greu de spus dacă va mai zbura vreodată. Cel mai probabil va fi vândut pentru piese de schimb.

Guvernul cipriot şi-a luat angajamentul de a rezolva problemele tuturor pasagerilor cu bilete cumpărate la zborurile Cyprus Airways.

Blue Air s-a mişcat repede şi a deschis bază pe aeroportul din Larnaca. Din 19 ianuarie 2015, aeronavele Blue Air zboară zilnic pe ruta Larnaca – Atena, iar pe ruta Larnaca – Salonic de 3 ori pe săptămân.

În ultimii ani, tot mai multe companii aeriene de stat şi-au încetat activitatea. Să sperăm că TAROM nu va avea aceeaşi soartă!

Leave A Reply

Your email address will not be published.