Valabilitatea certificatului COVID-19 al UE ar putea fi prelungită cu încă 12 luni!

0 381

Peste 400 de deputați ai Parlamentului Uniunii Europene și-au arătat deplin sprijinul pentru extinderea valabilității tehnice a certificatului digital UE COVID-19 pentru încă 12 luni, atât pentru cetățenii UE, cât și pentru resortisanții țărilor terțe.

Într-un comunicat de presă emis pe 23 iunie, Parlamentul European a aprobat acordul cu statele membre de prelungire a cadrului legal al Certificatului digital UE COVID. Acesta a fost susținut de 453 de membri, în timp ce 119 au fost împotrivă, iar 19 s-au abținut. În ceea ce privește menținerea în vigoare a schemei pentru resortisanții țărilor terțe, 454 au votat pentru, 112 împotrivă și 20 abțineri.

În timp ce schema existentă trebuia să expire o săptămână mai târziu, pe 30 iunie, cea nou aprobată va rămâne în vigoare până în iunie 2023. Cu toate acestea, noul test permite Comisiei UE să pună capăt schemei după șase luni, dacă certificatul nu va mai fi necesar.

Comisia Europeană va evalua impactul EUDCC asupra liberei circulații și a drepturilor fundamentale până la sfârșitul anului 2022. Poate propune abrogarea acestuia dacă situația sănătății publice o va permite, pe baza ultimelor recomandări științifice de la Centrul European pentru Prevenirea Bolilor și Control (ECDC) și Comitetul de securitate sanitară”, notează Parlamentul European într-un comunicat de presă emis în urma plenului.

Noul text aprobat insistă asupra faptului că țările UE trebuie să se abțină de la a impune restricții disproporționate sau discriminatorii asupra libertății de circulație prin intermediul certificatului digital COVID.

„Sperăm că aceasta este ultima prelungire și am însărcinat Comisia să evalueze până la 31 decembrie 2022 dacă EUDCC ar putea fi abrogat de îndată ce situația epidemiologică o va permite”. Acum, că textul a ieșit din mâinile Parlamentului, Consiliul UE ar trebui să-l adopte în mod oficial și va intra în vigoare în ziua publicării sale în Monitorul Oficial.

Leave A Reply

Your email address will not be published.