Uraganul IAN, furtună de categoria 4, lovește Florida!

1 305

Uraganul Ian a ajuns miercuri în Florida ca o furtună puternică de categoria 4. Vânturile maxime susținute au fost de aproximativ 250 km/h când au lovit coasta de sud-vest, pe insula Cayo Costa, lângă Fort Meyers și Cape Coral.

Centrul Național pentru Uragane a avertizat despre „un furtuna care amenință viața în regiune, cu vânturi catastrofale și inundații în Peninsula Florida”. Peste 2.5 milioane de oameni au primit ordin de evacuare.

Meteorologii spun că Ian poate aduce ploi care ar putea provoca inundații de coastă de până la 3,7 metri, împreună cu furtuni intense și posibile tornade.

Uraganul Ian este a cincea cea mai puternică furtună din punct de vedere al vitezei vânturilor care a lovit vreodată SUA.

15 avioane ușoare și ultraușoare au fost răsturnate la aeroportul North Perry. Potrivit Aeroportului Internațional Fort Lauderdale-Hollywood, furtuna a deteriorat grav aeronavele și mai multe hangare. Aeroportul North Perry este închis temporar pentru a evalua complet daunele și operațiunile.

Alertă de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe din România

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statele Unite ale Americii că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile americane / Centrul Național pentru Uragane, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2022, teritoriile aflate în Oceanul Atlantic din apropierea SUA și statele federale americane Florida, Georgia și South Carolina se vor confrunta cu unele condiții meteorologice severe din cauza deplasării uraganului IAN, format în Marea Caraibilor.

Există premise de creștere a intensității uraganului până la gradul 4 la momentul atingerii teritoriului american. Este posibil ca unele elemente de infrastructură (aeroporturi, poduri, viaducte, carosabil rutier etc.) din zonele indicate să fie închise circulației călătorilor, transportului de mărfuri etc. Astfel, cetățenii români care au planificată călătoria spre sau din zonele menționate sunt sfătuiți să ia legătură cu companiile aeriene pentru verificarea situației zborului programat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.