blank

Ungaria vrea să deschidă granițele doar pentru Cehia, Polonia și Slovacia. UE acuză Ungaria de discriminare.

0 955

Începând de astăzi, 1 septembrie, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere. Decizia se aplică inclusiv cetățenilor din România care doreau să-și petreacă vacanța în Ungaria.

Până aici nimic anormal. Pandemia de COVID-19 a influențat deciziile multor guverne în legătură cu regulile de călătorie.

Doar că Ungaria a decis să deschidă granițele pentru turiștii din Republica Cehă, Polonia și Slovacia, informează Reuters. Cetățenii celor 3 state pot călători în Ungaria în baza unui test negativ de COVID-19. Autoritățile de la Budapesta spun că reprezintă suficiente garanții de siguranță.

Această măsură a atras critici serioase din partea executivului UE. Acesta menționează că demersul Ungariei de a admite vizitatori din Republica Cehă, Polonia și Slovacia, dar nu din alte state membre ale UE, constituie discriminare și este ilegal. Comisia UE de la Bruxelles a declarat că decizia Ungariei a intrat în conflict cu regulile UE privind libera călătorie în granițele UE.

„Orice măsură care nu respectă aceste principii fundamentale ale dreptului omului în UE ar trebui, desigur, retractate imediat”, a spus comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

De menționat faptul că decizia Ungariei de a deschide granițele pentru Republica Cehă, Polonia și Slovacia a fost luată după discuțiile purtate între prim-ministrul ceh Andrej Babis șipremierul maghiar Viktor Orban. Cel din urmă a fost de acord să primească turiștii cu vacanțe rezervate în Ungaria pentru luna septembrie.

Dacă testul negativ de COVID-19 reprezintă suficiente garanții de siguranță, de ce au mai închis granițele preferențial? Putem spune că decizia Ungariei este una strategică geo-politică și mai puțin în concordanță cu pandemia de COVID-19.

INFO: www.reuters.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.