fbpx Oficial: cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere

Oficial: cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere

1 35.379
Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul intarziat sau anulat. Poti avea dreptul pana la 600€.

Începând de astăzi, 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere. Măsura este în vigoare până la 30 septembrie, dar cu posibilitatea de a se prelungi.

Excepții și derogare de la regulă

Evident că există și excepții de la această regulă. Pot exista derogări de la interdicție în următoarele situații:

 • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;
 • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome;
 • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;
 • pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;
 • de asemenea, se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;
 • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
 • pentru îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria;
 • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
 • pentru alte motive legitime.

Cererea de derogare va fi adresată poliţiei locale competente, în funcție de punctul de intrare pe teritoriul ungar. În cazul persoanelor care sosesc cu avionul pe aeroportul din Budapesta, poliţia competentă este cea a Sectorului XVIII Budapesta. Solicitările de derogare se transmit exclusiv pe cale electronică în limba maghiară sau engleză, la adresa https://ugyintezes.police.hu/en/home.

Cererile pot fi respinse de poliție dacă:
– există dubii cu privire la scopul real al intrării în Ungaria;
– există riscuri epidemiologice, de securitate publică sau siguranță națională din partea persoanei care dorește să intre în Ungaria.

Documentele care au stat la baza justificării derogării vor trebui prezentate în original autorităţilor ungare de frontieră la data intrării în ţară.

Ungaria permite accesul românilor pe o rază de 30 km de la frontieră, pentru maxim 24 de ore.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii  statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Aceştia sunt obligaţi să rămână în raza de 30 de km şi trebuie să părăsească teritoriul ungar în maxim 24 de ore.

Cetăţenii ungari care locuiesc în zona de frontieră pe o distanţă de 30 de km şi revin din statele vecine pot intra fără restricţii dacă perioada şederii lor în străinătate nu depăşeşte 24 de ore şi dacă nu au ieşit din raza de 30 de km de la linia de frontieră pe teritoriul statului vecin.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Pentru tranzitarea Ungariei NU este necesar test COVID-19.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

 • durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
 • persoanele să nu prezinte simptome specifice infecției cu COVID-19
 • persoanele în tranzit să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Excepții și prevederi privind tranzitul pasagerilor

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare (a se vedea mai jos), fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Următoarele puncte de trecere a frontierei sunt deschise pentru tranzitul cetățenilor români:

 • PETEA – CSENGERSIMA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);
 • URZICENI – VÁLLAJ, destinat traficului internațional de persoane (tranzit);
 • VALEA LUI MIHAI – NYÍRÁBRÁNY, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • BORŞ – ÁRTÁND, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • VĂRŞAND – GYULA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • TURNU – BATONYA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);
 • NĂDLAC (NAGYLAK) – MAKO, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);
 • NĂDLAC 2 (autostradă) – CSANÁDPALOTA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • CENAD – KISZOMBOR – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri;
 • CURTICI – LOKOSHAZA (feroviar) ;
 • SĂCUIENI – LETAVERTES – destinat tuturor tipurilor de trafic;
 • SALONTA – MEHKERE – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră: nu sunt recomandări speciale
 • Pe cale ferovieră:  Conform unui comunicat remis de Societatea ungară a Căilor Ferate (MÁV), începând de la 1 iulie 2020 a fost reluată circulaţia trenurilor internaţionale cu destinaţia Romania, Slovenia, Croaţia şi Serbia. De asemenea, se suplimentează numărul trenurilor de mare viteză pe ruta Budapesta-Viena, respectiv Budapesta-Munchen. 
 • Pe cale aeriană: Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Ungaria.

Tranzitul aeroportuar se va desfasura in continuare fara restrictii, aeroportul putând fi utilizat în continuare ca poartă de îmbarcare/debarcare de către cetățenii români.

Cetățenii români vor putea intra în Ungaria (frontiera terestră), pentru a se îmbarca de pe aeroportul din Budapesta/ Debrecen, fără a fi necesară prezentarea celor două teste negative COVID19, în măsura în care vor avea asupra lor documentul de calatorie, documentul din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, biletul de avion.

Este de asemenea permis tranzitul aeroportuar si dinspre statele din Europa de Vest. Cetățenii români care aterizează la Budapesta sau Debrecen din alte state, vor putea să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, condiția fiind să aibă transportul asigurat de la aeroport înspre graniță. Cei ce vin din state aflate pe lista roșie, vor trebui să obțină în prealabil o derogare de intrare în Ungaria.

1 comentariu
 1. […] Oficial: cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.