fbpx Oficial: cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop turistic

Oficial: cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop turistic

1 36.828
Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul intarziat sau anulat. Poti avea dreptul pana la 600€.

STARE DE URGENȚĂ: DA (de la data de 4.11.2020 a fost declarată starea de urgenţă la nivel național).

Începând cu luna noiembrie 2020 a intrat în vigoare decretul guvernamental nr. 478/2020 (XI.3) privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Ungariei pentru a preveni efectele pandemiei de COVID-19 și de a proteja sănătatea și viața cetățenilor.

Starea de urgenţă a fost prelungită de Parlament

La 28 ianuarie 2021, autoritățile centrale ungare au anunţat că vor emite un decret privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Ungariei pentru o nouă perioadă de 15 zile, începând cu data de 7 februarie 2021, ora 24.00. De asemenea, autoritățile centrale vor solicita extinderea valabilităţii hotărârilor de guvern cu privire la starea de urgenţă pentru o perioadă de 90 de zile.

Măsurile aplicate începând cu data de 11 noiembrie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, au fost prelungite până la data de 1 martie 2021. Măsurile includ restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00. Deplasarea în acest interval este permisă doar pentru a merge la locul de muncă, în scop medical sau în situații de urgență

Măsuri aplicabile începând cu data de 1 septembrie 2020, ora 00.00:

Restricțiile de intrare în Ungaria – aplicate începând cu data de 1 septembrie 2020 – au fost prelungite până la data de 1 martie 2021. Astfel, se menţin măsurile de control la toate secțiunile de frontieră terestră și aeriană ale Ungariei.

În acest sens, cetățenii străini nu pot intra în Ungaria în scop turistic, cu excepţia situaţiilor strict reglementate.

Categorii de persoane care pot călători în Ungaria fără restricții:

 • posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu sau carnet de marinar;
 • conducătorii auto în cadrul traficului de marfă;
 • posesorii de pașapoarte simple în situația în care solicită intrarea în cadrul unei vizite oficiale (se certifică prin prezentarea documentelor oficiale);
 • persoanele care, la intrarea în Ungaria, certifică că au fost infectate cu COVID-19 în termen de 6 luni înainte de data cererii de trecere a frontierei și în prezent sunt vindecate.

Excepții/Situații care fac obiectul unei derogări (cetăţenii străini pot intra în Ungaria):

 • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;
 • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome (vezi mai jos condițiile pentru călătoriile în scop economic şi de afaceri):
 • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;
 • pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;
 • de asemenea, se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;
 • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
 • pentru îngrijirea rudelor, conform prevederilor articolului V din Codul Civil din Ungaria;
 • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios (vezi mai jos condițiile);
 • pentru alte motive justificate.

Cererea de derogare va fi adresată poliţiei locale competente, în funcție de punctul de intrare pe teritoriul ungar. În cazul persoanelor care sosesc cu avionul pe aeroportul din Budapesta, poliţia competentă este cea a Sectorului XVIII Budapesta. Solicitările de derogare se transmit exclusiv pe cale electronică în limba maghiară sau engleză, la adresa https://ugyintezes.police.hu/en/home.

Cererile pot fi respinse de poliție dacă:
– există dubii cu privire la scopul real al intrării în Ungaria;
– există riscuri epidemiologice, de securitate publică sau siguranță națională din partea persoanei care dorește să intre în Ungaria.

Documentele care au stat la baza justificării derogării vor trebui prezentate în original autorităţilor ungare de frontieră la data intrării în ţară.

Ungaria permite accesul românilor pe o rază de 30 km de la frontieră, pentru maxim 24 de ore.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii  statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Aceştia sunt obligaţi să rămână în raza de 30 de km şi trebuie să părăsească teritoriul ungar în maxim 24 de ore.

Cetăţenii ungari care locuiesc în zona de frontieră pe o distanţă de 30 de km şi revin din statele vecine pot intra fără restricţii dacă perioada şederii lor în străinătate nu depăşeşte 24 de ore şi dacă nu au ieşit din raza de 30 de km de la linia de frontieră pe teritoriul statului vecin.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Pentru tranzitarea Ungariei NU este necesar test COVID-19.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

 • durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
 • persoanele să nu prezinte simptome specifice infecției cu COVID-19
 • persoanele în tranzit să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Excepții și prevederi privind tranzitul pasagerilor

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare (a se vedea mai jos), fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Următoarele puncte de trecere a frontierei sunt deschise pentru tranzitul cetățenilor români:

 • PETEA – CSENGERSIMA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);
 • URZICENI – VÁLLAJ, destinat traficului internațional de persoane (tranzit);
 • VALEA LUI MIHAI – NYÍRÁBRÁNY, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • BORŞ – ÁRTÁND, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • VĂRŞAND – GYULA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • TURNU – BATONYA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);
 • NĂDLAC (NAGYLAK) – MAKO, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit);
 • NĂDLAC 2 (autostradă) – CSANÁDPALOTA, destinat traficului internațional de persoane şi marfă (tranzit) ;
 • CENAD – KISZOMBOR – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri;
 • CURTICI – LOKOSHAZA (feroviar) ;
 • SĂCUIENI – LETAVERTES – destinat tuturor tipurilor de trafic;
 • SALONTA – MEHKERE – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră: nu sunt recomandări speciale
 • Pe cale ferovieră:  Conform unui comunicat remis de Societatea ungară a Căilor Ferate (MÁV), începând de la 1 iulie 2020 a fost reluată circulaţia trenurilor internaţionale cu destinaţia Romania, Slovenia, Croaţia şi Serbia. De asemenea, se suplimentează numărul trenurilor de mare viteză pe ruta Budapesta-Viena, respectiv Budapesta-Munchen. 
 • Pe cale aeriană: Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Ungaria.

Tranzitul aeroportuar se va desfasura in continuare fara restrictii, aeroportul putând fi utilizat în continuare ca poartă de îmbarcare/debarcare de către cetățenii români.

Cetățenii români vor putea intra în Ungaria (frontiera terestră), pentru a se îmbarca de pe aeroportul din Budapesta/ Debrecen, fără a fi necesară prezentarea celor două teste negative COVID19, în măsura în care vor avea asupra lor documentul de calatorie, documentul din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, biletul de avion.

Este de asemenea permis tranzitul aeroportuar si dinspre statele din Europa de Vest. Cetățenii români care aterizează la Budapesta sau Debrecen din alte state, vor putea să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, condiția fiind să aibă transportul asigurat de la aeroport înspre graniță. Cei ce vin din state aflate pe lista roșie, vor trebui să obțină în prealabil o derogare de intrare în Ungaria.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.