Un Boeing 737 MAX 8 Norwegian este blocat în Iran

0 707

Update: 3.01.2019! Aeronava Boeing 737 MAX 8 Norwegian, indicativ LN-BKE, încă este blocată în Iran. Mecanicii Norwegian au ajuns la aeronavă și au încercat să o reparae fără piese de schimb, dar în zadar. Avionul are nevoie de un motor nou.

Din cauza embargoului american impus Iranului, motorul necesar este imposibil de importat fără acordul autorităților americane. Vom reveni cu amănunte…

Știrea inițială! Pe 14 decembrie 2018, aeronava Boeing 737 MAX 8 Norwegian, indicativ LN-BKE, a fost nevoită să aterizeze în Iran din cauza unor probleme tehnice.

Aeronava opera zborul DY1933, pe ruta Dubai – Oslo, când piloții au semnalat o problemă la unul dintre motoare și au executat o aterizare în regim de urgență la Aeroportul Internațional Shiraz din Iran.

Înainte de aterizare, aeronava a stat în hold până a mai consumat din carburant, cât să le permită piloților aducerea la sol  în deplină siguranță.

Boeing 737 MAX 8 Norwegian blocat în Iran

După aterizare, avionul a fost tras într-o zonă ce a permis pasagerilor și echipajului să debarce. Aceștia au fost cazați la un hotel din apropierea aeroportului, așteptând o altă aeronavă Norwegian să vină și să-i preia.

S-a întâmplat și acest lucru. A sosit o altă aeronavă 737 MAX 8 și a preluat pasagerii pe data de 15 decembrie. Însă povestea incidentului continuă.

Și de aici au început problemele. A fost pentru prima dată, în istoria Iranului, când o aeronavă Norwegian a aterizat la ei în ”ogradă”. În afară de drept de survol în spațiul aerian iranian, Norwegian nu mai are alte contracte și drepturi.

Pasagerii au intrat oficial în Iran, ceea ce nu le mai dă dreptul de a călători în Statele Unite, în cadrul programului de exonerare de viză. Aceasta înseamnă că pasagerii, care doresc să zboare din Oslo în Statele Unite, trebuie să meargă la Ambasada SUA și să ceară permisiunea.

Transportatorul norvegian nu are contracte pentru servicii la sol. Iar iranienii nu sunt specializați în a asigura întreținerea aeronavelor Boeing.

Este chiar ilegal ca un tehnician / mecanic iranian să intre în posesia unor schițe ale avioanelor Boeing. Vă reamintim că Iranul are un embargou impus de Statele Unite. 

În cazul în care Norwegian are nevoie de o piesă pentru aeronava Boeing 737 MAX 8, ar fi complicat de importat în Iran. Trebuie făcute solicitări speciale, care necesită aprobare de la nivel înalt în Statele Unite. Până atunci, avionul rămâne la sol.

Acest Boeing 737 MAX 8 Norwegian a rămas captiv embargoului impus Iranului. Oficialii norvegieni fac toate demersurile pentru a remedia problema aeronavei si să o readucă în zbor spre Oslo.

Leave A Reply

Your email address will not be published.