blank

Ultimul Boeing 747 asamblat a părăsit linia de producție de la Everett – Paine Field

0 351

La începutul acestei luni, după mai bine de 50 de ani de producție, Boeing a lansat ultimul 747 de la linia de producție Everett – Paine Field. Se încheie un capitol important din istoria aviației. Boeing și Airbus au renunțat la fabricarea avioanelor cu patru motoare: 747 și A380.

Nu putem spune că avioanele cu patru motoare vor dispărea de pe piață pentru că viitorul este plin de surprize și nu excludem ca noile avioane electrice sau hibride să fie echipate cu mai multe mtoare.

Dar revenind la Boeing 747, originile sale datează de la mijlocul anilor 1960, acesta fiind primul avion wide-body de pasageri fabricat în acele vremuri. Primul zbor al unui avion Boeing 747 a fost operat pe 9 februarie 1969. Boeing a dezvoltat numeroase variante ale unicului și inconfundabilului model 747: de cargo, de pasageri și au fost unele modele pentru armată. Inclusiv avionul prezidențial este un Boeing 747.

În istsoria aviației, modelul Boeing 747 a primit titulatura de ”Queen of the Skies”, fiind cel mai iubit avion în rândul pasagerilor (până a apărut A380). Este unicul avion din lume care are 1.5 punți. Mai exact, primele modele aveau o cocoașă, ulterior modelele mai avansate au început să aibă o jumătate de punte superioară.

Ultimul avion asamblat este un cargo 747-8 ce va ajunge în flota Atlas Air. Acest model are o sarcină utilă de 133,1 tone, suficientă pentru a transporta 10.699 de lingouri de aur sau 19 milioane de mingi de ping-pong sau de golf.

Cu 76.2 metri lungi, Boeing 747-8 este cel mai lung avion comercial aflat în serviciul operațional. La viteza de croazieră, un B748 poate străbate într-o secundă lungimea a trei terenuri de fotbal.

Timp de mai bine de jumătate de secol, zeci de mii de angajați Boeing au proiectat și construit acest avion magnific care a schimbat cu adevărat lumea. Suntem mândri că acest avion va continua să zboare pe tot globul în anii următori”, a declarat  Kim Smith, Vicepreședinte Boeing și director general pentru programale 747 și 767.

Cu siguranță vom mai vedea în zbor flota de avioane Boeing 747, însă producția lor este oprită oficial. Consumul mare de carburanți, dar și apariția unor noi modele de avion mult mai eficiente și confortabile, au dus la diminuarea cererii pentru acest tip de aeronavă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.