Tranzitul prin Europa și măsurile adoptate de fiecare țară

0 37.353

Trăim vremuri incerte din cauza pandemiei de COVID-19. Valul 2 lovește din plin Europa, iar tot mai multe țări adoptă măsuri restrictive în speranța că vor reuși să stopeze răspândirea noului coronavirus. Unele măsuri au logică, altele par a fi fără noimă.

De exemplu, țările UE au decis să nu mai închidă granițele și să nu mai restricționeze zborurile. În schimb au restricționat tot mai mult deplasările oamenilor și descurajează călătoriile neesențiale și turistice. Iar aceste norme vor duce la anularea zborurilor din cauza lipsei de pasageri.

Și atunci oamenii vor apela la călătoriile terestre cu mașinile personale, autocare sau trenuri. Primim multe întrebări din partea celor aflați peste hotare despre cum pot ajunge în România și, în special, cu privire la tranzitul prin Europa. Mai jos aveți câteva informații esențiale cu privire la tranzitul prin țările din Europa.

Tranzitul prin Europa

Austria

Se permite în regim permanent tranzitul, fără oprire, al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte țări. Este posibil ca la frontieră să fie solicitate documente justificative care să asigure intrarea în țara de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de intrare și tranzit – declarațiile se pot descărca de aici și aici.

Pe cale rutieră: Vă recomandăm să achiziționați vigneta care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor de pe verso, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.

Bosnia şi Herţegovina

Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ, efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea testului medical solicitat în cazul șederii. Totuși, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina doar în scopul revenirii în România/ în statul de reședință și cu condiția să nu se cazeze/să înnopteze pe teritoriul Bosniei și Herțegovina. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

Au fost ridicate toate restricțiile de circulație pentru transportatorii profesioniști de mărfuri. Rămâne în vigoare obligativitatea folosirii pașaportului, nu a cărții de identitate, ca document de călătorie.

Bulgaria

Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii  Bulgaria (indiferent de destinație).

Cehia

Sunt exceptați de la obligativitatea completării formularului online și de la testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 toate persoanele, inclusiv cetățenii români, care tranzitează Republica Cehă, cu condiția ca durata tranzitului să nu fie mai mare de 12 ore.

Cetățenii români care se deplasează în România din state considerate de Republica Cehă cu risc înalt:

– pe cale aeriană: nu au nicio obligație, cu condiția să nu părăsească zona de tranzit din aeroport; 
– pe cale terestră: dacă durata de tranzitare este de cel mult 12 ore nu este supusă niciunei condiționări sau obligații pentru cetățenii români.

Croația

Tranzitul teritoriului Republicii Croația este permis, în următoarele condiții:

– durata tranzitului să nu depășească 12 ore;
– fără opriri intermediare care să nu fie strict necesare;
– persoanele care tranzitează Croația sunt obligate să circule doar pe autostradă;
– prezentarea unui document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării și țara de destinație, respectiv să fie asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Republicii Croația, aflat pe ruta de tranzit către țara de destinație.

Tranzitul coridorului Neum (Croația – Bosnia și Herțegovina – Croația) în scop turistic este permis fără oprire.

Danemarca

Persoanele aflate în tranzit (cu motiv fundamentat sau cu scop turistic în altă țară decât Danemarca, indiferent de mijlocul de transport) nu au obligativitatea de a prezenta un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19.

Italia

Persoanele, care intră în Italia în scopul tranzitului pentru o durată de maximum 36 de ore cu un mijloc de transport privat, au obligația de a părăsi teritoriul italian până la expirarea termenului. În caz contrar, au obligația de a se supune măsurilor de autoizolare și supraveghere sanitară;

În cazul intrării în Italia pe calea aerului, este permisă continuarea călătoriei cu un alt mijloc de transport aerian de linie către destinația finală menționată în declarație, cu condiția de a nu părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.

Pasagerii vaselor de croazieră care debarcă în Italia la încheierea croazierei au voie să se întoarcă în propria țară (cu cheltuieli în sarcina armatorului);

La îmbarcarea în avion / navă cu destinația Italia, este necesar să completați o declarație pe propria răspundere (model formular MAE), specificând în mod clar că vă aflați în tranzit înspre propria locuință care se află într-o țară diferită de Italia. Dacă prezentați simptomele virusului Covid-19, trebuie să înștiințați telefonic imediat autoritățile sanitare locale competente și să respectați instrucțiunilor acestora.

Germania

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc..

Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ș.a..

În cazul neîndeplinirii obligațiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condițiilor de tranzit, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

Estonia

Personalul reprezentanțelor diplomatice sau consulare din Estonia, membri de familie ai acestora sau un resortisant străin care ajunge în Estonia în scopul cooperării militare internaționale sunt exceptați de la autoizolare timp de 14 zile, sub rezerva lipsei simptomelor specifice.

Transportatorii internaționali de marfă, alimente și consumabile medicale, precum și persoanele care oferă servicii vitale, cum ar fi furnizorii de combustibil, posesorii de permise de ședere/membrii de familie ai acestora/personalul diplomatic reprezintă excepții de la interdicția de intrare pe teritoriul Estoniei, dacă nu prezintă simptome de COVID-19.

Este în continuare permisă intrarea în Estonia pentru: (1) persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul transportului internațional de mărfuri și pasageri; (2) membrii echipajelor care deservesc mijloacele de transport internațional; (3) persoanele care efectuează operațiuni de mentenanță sau reparații pentru mijloacele de transport; (4) persoanele care activează în IT și comunicații, inclusiv cei care desfășoară activități de întreținere sau reparații pentru dispozitive și aparatura din aceste sectoare.

Cetățenii străini vor primi permisiunea de tranzitare a Estoniei în drum spre statul de proveniență doar dacă nu prezintă simptome de COVID-19.

Albania

Cetățenii români pot efectua deplasări între Albania și România, pe cale terestră, tranzitând Macedonia de Nord, Serbia și Bulgaria. În conformitate cu deciziile adoptate de către guvernul elen, frontiera terestră dintre Albania și Republica Elenă este deschisă doar în punctele de trecere Kakavija și Kapshtica.

Circulația vehiculelor de transport marfă se desfășoară normal, atât la intrarea, cât și la ieșirea din Republica Albania; conducătorii de camioane trebuie să completeze un formular online.

Punctele de trecere a frontierei Tre Urat din Përmet și Qafë Botë din Saranda sunt închise dinspre partea greacă. Prin aceste puncte nu este permisă tranzitarea.

Elveția

Controalele la frontierele Elveției cu țările Schengen au fost ridicate la 15 iunie 2020 și se aplică din nou deplina libertate de circulație pentru persoanele din toate țările UE / AELS și Regatul Unit.

În curs de actualizare…

Leave A Reply

Your email address will not be published.