blank

TOP 5 cele mai vechi companii aeriene din lume

Dacă ne raportăm la evenimentele majore din dezvoltarea omenirii, putem spune că aviația comercială este tânără. S-au împlinit 103 de ani de la primul zbor comercial. Mai jos, în articol, aveți un clasament al celor mai vechi companii aeriene din lume și care încă mai zboară.

2 6.564

Dacă ne raportăm la evenimentele majore ale omenirii, aviația comercială este tânără. S-au împlinit 103 ani de la primul zbor comercial operat cu un avion. Oficial, prima companie aeriană din lume a fost DELAG – Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft, doar că zbura cu baloane Zeppelin, nu cu avioane. Însă oare care a fost prima companie aeriană din lume cu avioane? 🙂

Zilele trecute am ciocnit un pahar de șampanie la împlinirea a 99 de ani de la înființarea companiei KLM. În prezent, putem spune că este cea mai ”bătrână” companie aeriană din lume, care încă mai zboară și o face foarte bine. Dar hai să vedem topul celor mai vechi companii aeriene din lume și încă în serviciul operațional.

Cele mai vechi companii aeriene

1. KLM

Fondată la data: 7 octombrie 1919
Țara: Olanda
Indicativ: KL
Numele companiei: Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM)
Flotă: aproximativ 200 de avioane (cu subsidiara Cityhopper)

boeing-787-9-klm-tulip

2. Avianca

Fondată la data: 5 decembrie 1919
Țara: Columbia
Indicativ: AV
Numele companiei: Aerovías Nacionales de Colombia (Avianca)
Flotă: aproximativ 175 de avioane

avianca

3. Qantas

Fondată la data: 16 noiembrie 1920
Țara: Australia
Indicativ: QF
Numele companiei: Queensland and Northern Territory Aerial Services Ltd (Qantas)
Flotă: aproximativ 130 de avioane

qantas

4. Aeroflot

Fondată la data: 9 februarie 1923
Țara: Rusia
Indicativ: SU
Numele companiei: PJSC Aeroflot – Russian Airlines (Aeroflot)
Flotă: aproximativ 250 de avioane

aeroflot

5. Czech Airlines

Fondată la data: 6 octombrie 1923
Țara: Cehia
Indicativ: OK
Numele companiei: České aerolinie
Flotă: aproximativ 18 avioane

Czech-Airlines

Putem continua clasamentul cu: Finnair (1 noiembrie 1923); Delta Air Lines (30 mai 1924); Tajik Air (3 septembrie 1924); Air Serbia (17 iunie 1927); Iberia (28 iunie 1927). Aceste companii aeriene încă mai operează zboruri și au continua să-și păstreze numele de la înființare.

Compania națională a României – TAROM, a apărut sub acest nume în 1954. Însă bazele companiei au fost puse încă din 1920, odată cu lansarea transportatorului CFRNA (Compania Franceză și Română de Navigație Aeriană).

Compania aeriană a folosit aeronave Potez 15 construite în Franța pentru serviciul său de pasageri / e-mail între Paris și București prin mai multe orașe din Europa Centrală. În 1925, orașul Galați a devenit prima destinație în România, deservită de zboruri regulate urmate, începând cu 24 iunie 1926, de un serviciu extins la Iași și Chișinău.

În 1928, compania aeriană și-a schimbat numele în SNNA (Serviciul Național de Navigație Aeriană). În 1930, compania a adoptat numele LARES (Liniile Aeriene Române Exploatează de Stat, Linii aeriene operate de stat), iar în 1937 fuziunea LARES cu competitorul SARTA (Societatea Anonimă Română de Transporturi Aeriene) duce la formarea LARES (Liniile Aeriene Române Exploatate cu Statul).

Leave A Reply

Your email address will not be published.