Top 5 cele mai mari şi mai luxoase aeronave private din lume şi posesorii acestora (video)

8 20.330

Nu cred că mai este un secret faptul că sunt pasionat de avioane şi de zbor. Îmi place să călătoresc cât mai mult cu avionul şi chiar mi-ar plăcea să mă mut într-un avion. Dar această pasiune este şi foarte costisitoare, aşa că mă mulţumesc cu zborurile comerciale unde trebuie să suport controalele de securitate, aglomeraţia şi tot felul de oameni aflaţi la bord.

Top 5 cele mai mari şi mai luxoase aeronave private

Oamenii cu bani călătoresc la Business Class sau First Class. Oamenii bogaţi închiriază avioane atunci când au nevoie. Iar oamenii extrem de bogaţi îşi cumpără propriile avioane. 

Business Jet-urile şi avioanele private pot fi din seriile Bombardier Challenger, Embraer Legacy, Embraer Lineage, Dassault Falcon, Gulfstream etc., dar pot fi şi avioane mari, construite pe structurile avioanelor comerciale, făcând parte din seriile Airbus A319, Boeing 757, Boeing 767 şi chiar Airbus A380.

În acest articol o să vă fac cunoştinţă cu cele mai mari şi luxoase avioane private din lume, dar şi cu posesorii acestora.

Locul 5 – Boeing 757 – Donald Trump

Donald John Trump (n. 14 iunie 1946) este un investitor și om de afaceri american, vedetă de televiziune și scriitor|autor de cărți de literatură motivațională. Președinte și CEO (director general executiv) al companiei Trump Organization, o companie imobiliară americană. Trump este, de asemenea, fondatorul Trump Entertainment Resorts, companie ce operează numeroase cazinouri și hoteluri din întreaga lume. Este gazdă și coproducător al emisiunii TV – “The apprentice”, lansată în februarie 2004 de NBC. Conform topului Forbes al miliardarilor lumii, Donald Trump se situează pe poziția 488, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari americani.

N757AF-DJT-Operations-Boeing-757-200_Trump

În 2011, Donald Trump a cumpărat un Boeing 757 de la co-fondatorul Microsoft, Paul Allen. Avionul privat a costat 100 de milioane de dolari, dar a fost echipat cu un interior luxos pentru a se potrivi stilului lui Trump. Nu lipsesc dormitorul privat, televizor mare cu ecran plat, un birou echipat cu cea mai nouă tehnologie, canapele din piele, duş circular şi chiar o chiuvetă placată cu aur. Până şi cataramele de la centurile de siguranţă sunt placate cu aur. Donald Trump este foarte mofturos şi doreşte ca totul să fie perfect în avionul său.

Avionul îi are la manşă pe John Dunkin (comandant) si Larry Bryan (copilot). Aeronava are 22.9 ani. A operat primul zbor pe 21-05-1991. Este propulsat de două motoare Rolls-Royce RB211-535E4, ceea ce-i permite să aterizeze chiar şi pe aeroporturile din oraşe (city airport). Motoarele sunt silenţioase, cu un consum redus de carburant, reducând astfel şi poluarea. Donald Trump a ales special aceste motoare.

Boeing 757 este un avion dedicat zborurilor lungi şi care poate transporta până la 230 de pasageri într-o clasă. Nu şi Boeing 757-2J4(WL), care poate transporta până la 46 de persoane în cel mai elegant mod şi poate sta în aer până la 16 ore.

Locul 4 – Boeing 767-33A(ER) “The Bandit” – Roman Abramovici

Pe locul 4 în acest clasament făcut de mine, se află avionului lui Roman Abramovici, un Boeing 767-33A(ER) “The Bandit” în valoarea de 130 de milioane de dolari. Iniţial, avionul a fost comandat de Hawaiian Airlines, iar mai târziu a fost personalizat şi a intrat în flota lui Roman Abramovici.

Boeing 767 - Roman Abramovici 1

Roman Arkadyevich Abramovici, născut pe 24 octombrie 1966, este un om de afaceri rus. Este patronul echipei de fotbal Chelsea FC, Anglia. În 2010, Abramovici era al 3-lea cel mai bogat om din Rusia și al 50-lea din lume conform listei Forbes 2010, având o avere estimată la 11.2 miliarde dolari.

“The Bandit” are 10.8 ani, primul zbor l-a operat pe 19-06-2003, iar autonomia este de aproximativ 10 000 de kilometri. Interiorul este decorat cu aur și lemn de castan. Printre altele, la bord se află o masă de 30 de locuri, o bucătărie aurită şi chiar un sistem de apărare anti-rachetă. Cu un asemenea avion, Abramovici şi-ar putea transporta chiar şi echipa de fotbal, cu tot cu rezerve.

Locul 3 – Boeing 747-8I VIP – Joseph Lau

Joseph Lau Luen Hung, născut în 1951, este un magnat în domeniul imobiliar din Hong Kong, având o avere estimată la 4.3 miliarde de dolari. Deţine 61% din Chinese Estates Holdings.

Boeing-747-8I-VIP-interior-1

Şi dacă tot îl dau banii afară din casă, şi-a comandat un Boeing 747-8I VIP în valoarea de 153 de milioane de dolari. Aeronava este echipată cu cele mai moderne tehnologii pentru a asigura cel mai bun confort în timpul zborului. Acest gigant cu patru motoare poate transporta sute de pasageri în serviciu comercial. Totuşi de ce a ales Joseph Lau un asemenea model? Poate pentru că se poate?

Locul 2 – Airbus A340-200 – Sultanul Bruneiului

Sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah, este recunoscut ca fiind cel mai excentric om de pe planetă. Cu o avere estimată la ceva zeci de miliarde de dolari, Hassanal Bolkiah deţine un parc auto format din aproximativ 7000 de maşini (unii spun că sunt 6000, alţii 2000, dar asta contează mai puţin), dar şi o flotă formată din nouă avione, cele mai importante fiind un Boeing 747-400 VIP şi un Airbus A340-200 VIP.

Pentru poziţia a doua a topului meu, am luat în calcul Airbus A340-200, un avion estimat la 220 de milioane de dolari. Sultanul Haji Hassanal Bolkiah trăieşte în cel mai extravagant lux, inclusiv avioanele sale au interioare din aur de 24K. Pentru a vedea interiorul acestuia, click aici :).

V8-BKH-Brunei-Government-Airbus-A340-200

Aeronava Airbus A340-212 are 20.2 ani. Primul zbor a fost operat pe 22-02-1994, iar propulsia este asigurată de patru motoare CFMI CFM56-5C3/F.

Locul 1 – Airbus A380 – prinţul Al-Waleed Bin Talal

Pe primul loc se află un Airbus A380, acesta fiind cel mai mare avion comercial din lume cu o capacitate de transport de până la 800 de pasageri într-o clasă. Acum să vă imaginaţi un asemenea avion personalizat pentru o singură persoană şi anturajul acesteia. Persoana cu pricina este prinţul Al-Waleed Bin Talal din Arabia Saudită.

Airbus-A380-Owner-Prince-Al-Waleed-Bin-Talal

Aeronava este evaluată la 500 de milioane de dolari – 300 de milioane de dolari a costat aeronava şi aproximativ 200 de milioane de dolari va costa customizarea acesteia pe gustul prinţului Al-Waleed Bin Talal. Pe lângă cele 5 apartamente de lux, sala de conferinţe şi sistemul de divertisment de ultimă generaţie, în avion vor mai fi amenajate un garaj pentru maşinile de lux, un grajd pentru cămile şi cai şi o cameră specială pentru rugăciune care se va roti pentru a fi mereu cu faţa spre Mecca. Cele trei punţi vor fi legate printr-o scară spiralată, dar va exista şi un lift privat din dormitorul principal. De amenajarea acestui Goliat se va ocupa firma Design Q.

La bordul aeronavei vor fi amenajate şi apartamente de lux mai mici pentru oaspeţi, dar şi un hamam turcesc căptuşit cu marmură.

Scenariul sună foarte bine, doar că acest Airbus A380 VIP se pare că încă nu a părăsit platforma bazei Airbus din Toulouse. Zvonurile spun că aeronava este fără interior şi nu se ştie dacă prinţul îşi va permite să achite contravaloarea acesteia. Eu cred că-şi permite, dar nu-l mai doreşte. Până la ceva concret, păstrez acest avion pe prima poziţie.

————————————————

Acesta este clasamentul meu. Sunt convins că în lume sunt mult mai multe avioane private, unele mai luxoase ca altele. Dacă aveţi informaţii despre alte aeronave la fel de luxoase, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu. De la top 5, putem ajunge la un top 10 şi chiar mai mare. Sunt curios ce avioane private mai au cei mai bogaţi oameni de pe planetă.

8 Comentarii
 1. Maestrul RA says

  Foarte interesant articolul ! Felicitari !

  1. Sorin Rusi says

   Multumesc! A pornit de la o idee Discovery Romania :).

 2. rivi says

  cum ar putea sa mi se para interesant locul 3 daca nu ai macar o poza?

  1. Sorin Rusi says

   Este un avion tinut foarte bine la secret, dar am gasit o fotografie cu interiorul acelui model :). Sper ca acum e mai bine:).

   Vom reveni cu informatii si imaginii la rezolutii mai bune!:)

 3. Coradrian says

  Ati uitat de Airbus A340-300, detinut de Alisher Usmanov. Se mai numeste si Bourkhan, dupa tatal omului de afaceri

  1. Sorin Rusi says

   Multumesc de completare. O sa-l adaugam in lista 🙂

 4. Neciu Gyn says

  Comanda pentru acel A380 a fost anulata inca din primavara lui 2015 din pacate.
  Este vorba de MSN002, vezi aici http://www.abcdlist.nl/a380f/a380f.html

  1. Sorin Rusi says

   Corect. Topul a fost facut in 2014. O sa actualizam! Din 2014 si pana in prezent, au iesit si alte avioane VIP. O sa actualizam clasamentul 🙂

Leave A Reply

Your email address will not be published.