TOP 10 cele mai sigure țări din lume!

0 74

Siguranța este un factor important atunci când alegeți o destinație, indiferent dacă alegeți să călătoriți singuri, cu prietenii, familia sau în interes de business. Dar de unde știți care sunt cele mai sigure țări din lume și la ce ne raportăm când vorbim de siguranță? Având în vedere reputațiile învechite și informațiile greșite care există în spațiul virtual, este greu de determinat ce țară ne poate oferi acel sentiment de siguranță.

blankblank

Pentru a ajuta la cuantificarea siguranței, Institutul de Economie și Pace (IEP) a lansat anual Global Peace Index (GPI), o măsurătoare bazată pe diferite date de liniște și pace la nivel global. Rezultatele din acest an arată că nivelul mediu de pace s-a deteriorat cu 0,07% față de anul precedent, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere modul în care pandemia a zguduit în mod vizibil viețile noastre, dar și războiul din Ucraina și-a pus amprenta.

Cele mai sigure țări din lume

Raportul notează că, în timp ce unii factori (cum ar fi numărul deceselor din cauza terorismului) s-au îmbunătățit de-a lungul timpului, numărul incidentelor violente legate de Covid, revolte ca răspuns la izolare, atacuri fizice vizate din 2020 până în 2021 a fost în declin. De fapt, au existat cel puțin 158 de țări care au înregistrat unul sau mai multe incidente violente direct legate de pandemie în acest timp.

În ciuda evenimentelor actuale, cele mai recente clasamente GPI arată destul de asemănătoare cu anii anteriori. De exemplu, țara de pe prima poziție este pe poziția fruntață de 13 ani. Pentru a realiza lista, IEP clasează 163 de națiuni folosind trei domenii de pace: nivelul de siguranță și securitate societală, amploarea conflictelor interne și internaționale în curs și gradul de militarizare.

În cadrul acestor domenii, organizația analizează 23 de indicatori calitativi și cantitativi , inclusiv ratele de încarcerare, ratele omuciderilor, decesele din cauza conflictelor interne, percepția criminalității și multe altele. În concluzie, cu cât scorul este mai mic, cu atât mai bine. Mai jos, veți găsi cele mai sigure 10 țări din lume, împreună cu scorul fiecărei țări.

Canada (1.33)

Cu toate că este mai mare față de vecinul de la sud, Canada este una dintre cele mai sigure țări din lume. Cu toate acestea, țara a raportat o creștere a crimelor motivate de ură (în special împotriva asiaticilor), iar economia a scăzut în perioada pandemiei. Însă indicele de siguranță s-a îmbunătățit datorită numărului mai mic de deținuți și a exportului de arme.

Cehia (1.329)

Cehia a înregistrat un scor de siguranță de doar 1.329 puncte, raportând o rată redusă a criminalității și a impactului scăzut al terorismului. Nici măcar furtul de buzunare nu mai reprezintă o problemă în orașele mari, cum ar fi Praga. Conform IEP, Cehia este una dintre cele mai sigure țări din lume.

Irlanda (1.326)

Irlanda a intrat în top 10, urcând trei poziții de siguranță, în ciuda unor demonstrații violente ce au avut loc în perioada pandemiei. Ratele de criminalitate, relativ scăzute, economia stabilă și locuitorii fericiți și prietenoși au compensat violențele din pandemie.

Elveția (1.323)

Deși a lipsit din top 10 în 2020, Elveția revine într-o poziție foarte bună în 2021 datorită ratelor scăzute ale criminalității, dar și a unor venituri generoase pe cap de locuitor.

Austria (1.317)

Austria a avut a doua cea mai mare deteriorare a calității în Europa (după Grecia) din 2020 până în 2021, deși rămâne una dintre cele mai sigure țări din lume. Scăderea calității a fost rezultatul unui atac terorist din noiembrie 2020 la Viena, deși guvernul a răspuns rapid cu o nouă legislație care monitorizează mult mai îndeaproape infractorii teroriști. Țara continuă să câștige note mari pentru un mediu de afaceri solid și pentru relațiile bune cu vecinii săi.

Slovenia (1.315)

Slovenia a intrat în top 10 pentru prima dată în 2020 și a reușit să rămână acolo și în 2021 (chiar a crescut cu câteva locuri), datorită ratelor extrem de scăzute ale criminalității. Indiferent dacă sunteți în general în locuri frumoase sau doriți să explorați unele dintre cele mai frumoase castele și lacuri din Europa, Slovenia are ceva pentru voi, inclusiv garanția că veți dormi bine noaptea.

Portugalia (1.267)

Portugalia a făcut pași semnificativi în ceea ce privește siguranța în ultimii ani. În 2014, țara ieșea din criza financiară și era pe locul 18 în GPI. Astăzi, este în top cinci țări sigure din lume. Se bucură de un climat mediteranean și o asistență medicală accesibilă și nu este de mirare că mulți oameni decid să se pensioneze în Portugalia.

Danemarca (1.256)

Danemarca este în top 3 țări sigure din lume și asta datorită guvernul său care funcționează bine, nivelurile scăzute de corupție și distribuția echitabilă a resurselor. Un alt fapt amuzant? Este una dintre cele 29 de țări în care femeile sunt considerabil mai mulțumite de propriile lor standarde de viață decât bărbații.

Noua Zeelandă (1.253)

Noua Zeelandă este una dintre cele mai sigure țări din lume, iar criminalitatea este la un nivel extrem de scăzut, motiv pentru care atentantul de la Christchurch din 2019 a fost un șoc incredibil. Din fericire, a rămas o țară neafectată de COVID-19. Națiunea Kiwi a înregistrat o foarte ușoară deteriorare a scorului în acest an, datorită creșterii importurilor de arme și a cheltuielilor militare.

Islanda (1.1)

Islanda este cea mai pașnică țară din lume, poziție fruntașă ocupată din 2008. Națiunea nordică are unele dintre cele mai scăzute rate de cheltuieli militare și de conflict internațional din lume (fiind înconjurată doar de ape este un plus), iar rata sa de încarcerare este de 33 la 100.000 de persoane, cea mai scăzută din toată Europa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.