blank

TOP 10 carti cu si despre aviatie. Vedeti recomandarile noastre!

0 8.695

După ce v-am prezentat un top al filmelor cu și despre aviație, acum vă recomandăm TOP 10 carti cu si despre aviatie. Povești reale ale celor care au schimbat lumea și au făcut posibil, pentru noi, să putem călătorii spre destinațiile preferate din întreaga lume.

1. „The Wright brothers” de David McCullough

De două ori câștigător al Premiului Pulitzer, David McCullough spune povestea dramatică a celor doi frați curajoși care au învățat lumea cum să zboare: Wilbur și Orville Wright.

Într-o zi de iarnă din 1903, în Outer Banks din Carolina de Nord, doi frați necunoscuți din Ohio au schimbat istoria. Totuși, lumea a avut nevoie de timp ca să creadă ceea ce tocmai se întâmplase: începuse era zborului, prima mașină electrică mai grea decât aerul care transporta un pilot.

Cine au fost acești oameni și cum au reușit să realizeze ceea ce au făcut?

Wilbur și Orville Wright au fost doi bărbați cu un curaj și o hotărâre excepțională, cu interese intelectuale de anvergură și cu o curiozitate imensă, dezvoltată de educația pe care au primit-o. Casa în care locuiau nu avea electricitate sau instalații sanitare interioare, dar erau numeroase cărți, furnizate în principal de tatăl lor – care era predicator.

Când lucrau împreună, nicio problemă nu părea să fie de netrecut. Wilbur era, fără îndoială, un geniu. Orville avea o ingeniozitate mecanică pe care puțini o văzuseră vreodată. Faptul că au avut parte doar de o educație publică, bani puțini și nu aveau contacte în locuri înalte, nu i-a oprit niciodată, deși, de fiecare dată când decolau într-unul din mijloacele lor inventate, riscau să fie uciși.

2. Herman the German: Just Lucky I Guess” de Gerhard Neumann

Poreclit „Herman Germanul” de colegii săi voluntari din „Tigrii Zburători”, Gerhard Neumann era mai mult decât un fan al zborului – era un avatar. Neumann își catalogează aventurile, realizările și contribuțiile în lumea strânsă, dar înfloritoare a aviației, în aceste memorii.

Cartea urmărește călătoria sa de la începuturile sale ca mecanic de avioane cu legendarii „Tigrii Zburători”, în China în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, până în momentul în care a devenit „inginer de avioane” și, în cele din urmă, un executiv influent în anii de glorie din perioada postbelică la GE Aviation.

„Cu cât lucrez mai greu, cu atât am mai mult noroc.”

3. „Fate is the hunter” de Ernest K. Gann

Memoriile clasice ale pilotului lui Ernest K. Gann sunt o relatare detaliată și palpitantă a primelor zile perfide ale aviației comerciale.

„Puțini scriitori au atras vreodată cititorii atât de intim în sanctuarul protejat al habitaclului și se știe că domnul Gann este cu adevărat artistul” (The New York Times Book Review).

„O memorie personală splendidă și cu multe fațete, care nu este doar povestea unui om, ci povestea, în esență, a tuturor oamenilor care zboară” (Chicago Tribune).

În stilul său, Gann te aduce direct în cabină, povestind atât triumfurile, cât și terorile piloților care zburau în momentele cu adevărat importante.

4. „Skunk works: a personal memoir of my years of lockheed” de Ben R. Rich și Leo Janos

De la dezvoltarea submarinului U-2 și până la avionul de luptă „Stealth”, cartea dezvăluie povestea nespusă din spatele căutării mizei americane de a domina cerul.

„Skunk Works” este adevărata poveste a celei mai secrete și de succes operațiuni aerospațiale din America. Așa cum a povestit Ben Rich, șeful operațiunii de aproape două decenii, cronica legendarei „Skunk Works” de la Lockheed este o dramă a confruntărilor războiului rece și a luptelor aeriene din Războiul Golfului, a unor fapte extraordinare de inginerie și realizări umane împotriva cotelor fantastice.

O descriere unică a oamenilor de știință și ingineri care au făcut „Skunk Works” atât de renumit. Plină cu anecdote personale și aventuri, cu povești din interiorul CIA și ai piloții Forțelor Aeriene care au zburat în numeroasele misiuni secrete și riscante, această carte este un portret captivant al celor mai spectaculoase reușite ale aviației din secolul al XX-lea.

5. „The right stuff” de Tom Wolfe

Tom Wolfe a început „The right stuff” într-un moment în care nu era la modă să analizezi eroismul american. Nixon părăsise Casa Albă cu rușine, națiunea se învârtea din cauza catastrofei din Vietnam, iar în 1979 – anul în care a apărut cartea – americanii erau ținuți ostatici de militanții iranieni.

În prefața sa, el observă că, până în 1970, aproape unul din patru piloți de marină de carieră au murit în accidente. „The right stuff”, explică el, „a devenit o poveste a motivului pentru care oamenii erau dispuși să riște astfel, într-o epocă literară pe care oamenii o caracterizaseră demult ca fiind epoca anti-erou.”

Așa cum a făcut Truman Capote în romanul „In cold blood”, Wolfe își spune povestea dintr-o perspectivă omniscientă limitată, ajungând în viața „personajelor” sale, pe măsură ce fiecare devine, la rândul său, un jucător important în programul spațial.

După un capitol inițial despre teroarea de a fi soția unui pilot de testare, povestea se întoarce la sfârșitul anilor 1940, când americanii încercau prima dată să rupă bariera sonoră. Piloții de testare, descoperim noi- cititorii, sunt oameni care trăiesc rapid conducând mașini periculoase.

Chuck Yeager a fost cu siguranță printre cei mai rapizi, iar hotărârea sa de a trece prin Mach 1 – o ispravă pe care unii o preziseră că va cauza distrugerea oricărei aeronave – îl face să fie spiritul călăuzitor al cărții.

6. „GE Aviation: 100 years of reimagining flight” de Rick Kennedy

În calitate de fost șef al relațiilor cu mass-media, Rick Kennedy a petrecut 30 de ani cunoscând oamenii și personalitățile care trăiesc și respiră programele de la GE Aviation. Așadar, era firesc ca el să împacheteze tot ceea ce a învățat într-o istorie accelerată a acestei companii care schimbă lumea.

De asemenea, se întâmplă să fie o lectură bună. Kennedy acoperă 100 de ani de evoluție a motorului – de la invenția turbosuflantei de la Sanford Moss până la apariția motorului LEAP, tehnologie aditivă, CMC și nu numai.

7. „The power to fly: an engineer’s life” de Brian H. Rowe

La proiectarea conceptuală a unei aeronave, este necesară stabilirea detaliilor aeronavei. Acest lucru se face efectiv în două etape – derivarea încărcării aplicate și dispunerea / dimensionarea elementelor structurale primare.

În cea mai recentă contribuție a sa în literatură, Denis Howe oferă o acoperire cuprinzătoare a tuturor aspectelor analizei acțiunilor de încărcare, împreună cu extinderea logică, la proiectarea conceptuală a aeronavei.

El satisface astfel două nevoi percepute care nu sunt abordate în prezent de textele existente de proiectare a aeronavelor, în care analiza încărcării tinde să fie tratată oarecum superficial, tratând doar învelișul de zbor simetric de bază și unde analiza structurală presupune adesea că un anumit nivel de detaliu de proiectare deja stabilit.

Notele cuprinzătoare ale prelegerii autorului, acumulate pe parcursul a 45 de ani de predare a proiectării avioanelor la Universitatea Cranfield au oferit baza acestui valoros text de referință care oferă o abordare directă, sistematică, pentru derivarea cantitativă a conceptului structural inițial.

8. „Fundamentals of aerodynamics” de John D. Anderson Jr.

În conformitate cu cele mai bine vândute ediții anterioare, Fundamentals of Aerodynamics, oferă cea mai lizibilă, interesantă și actualizată prezentare generală a aerodinamicii care poate fi găsită în orice text.

Organizarea clasică a textului a fost păstrată, cu noi secțiuni independente la sfârșitul diferitelor capitole pentru a conceptualiza acoperirea acestui subiect și pentru a completa discuția cu privire la principiile fundamentale.

Subiecte istorice, exemple dezvoltate cu atenție, numeroase ilustrații și o selecție largă de probleme de capitol se găsesc pe tot parcursul textului pentru a motiva și provoca studenții aerodinamicii. Acesta este cel mai fiabil text actualizat pentru studenți și profesori de aerodinamică.

9. „Wind, sand and stars” de Antoine de Saint-Exupéry

De la același autor care ne-a adus cartea pentru copii „Micul prinț”, vine acest memoriu al timpului său ca pilot de poștă aeriană pentru Aéropostale în anii 1930.

Saint-Exupéry descrie aventurile sale – părți egal terifiante și exaltante – atunci când zboară deasupra deșertului Sahara și a Munților Anzi și relatează sensul profund din spatele experienței.

Împletindu-se în teme de vitejie, prietenie, pierdere, spirit puternic și înțelepciunea care urmează – mai ales în vremurile dificile din viața sa – cartea este considerată una dintre cele mai bune romane despre experiența zborul.

10. „Sled driver”  de Brian Shul

Niciun avion nu a captat vreodată curiozitatea și fascinația publicului, cum ar fi SR-71 Blackbird. Poreclit „The sled” (sania) de cei puțini care au manevrat-o, aeronava a fost învăluită în secret încă de la începuturile sale.

Intrând în inventarul Forțelor Aeriene ale SUA în 1966, SR-71 a fost cel mai rapid și mai puternic avion cu reacție din lume. Acum, pentru prima dată, un pilot Blackbird împărtășește experiența sa unică despre cum a fost să zboare această legendă a istoriei aviației.

Prin cuvintele și fotografiile maiorului pensionar Brian Shul, intrăm în lumea „Sling Driver”. Majorul Shul ne oferă o perspectivă asupra tuturor fazelor zborului, inclusiv experiența umilitoare a antrenamentului simulatorului, stresul fiziologic al purtării unui costum spațial pentru ore lungi și intensitatea și magia zborului la 80.000 de picioare deasupra suprafeței Pământului la 2000 de mile pe oră.

„Sled Driver” duce cititorul prin relatări captivante despre rigorile antrenamentului inițial, gama de emoții trăite în timp ce zboară deasupra teritoriului ostil și bucuria pură de a afișa avionul la unele dintre cele mai mari spectacole aeriene din lume. Ilustrat cu fotografii rare, văzute aici pentru prima dată, „Sling Driver” surprinde mistica și măreția acestui avion unic dintre toate.

Asteptam cu interes recomandările voastre!

Leave A Reply

Your email address will not be published.