Elveția introduce noi măsuri pe plan intern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus

0 753

Consiliul Federal din Elveția a decis în urma reuniunii din 13 ianuarie să introducă măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.În primul rând, toate măsurile adoptate în decembrie vor fi prelungite cu încă 5 săptămâni, valabile până la finalul lunii februarie. De asemenea, vor fi introduse noi măsuri pentru a reduce drastic contactul dintre oameni.

Din 18 ianuarie 2021, se vor închide toate magazinele și piețele care comercializează produse neesențiale traiului cotidian. Rămân deschise magazinele cu produse esențiale.

Noi măsuri restrictive aplicate de Elveția pe plan intern

Restaurantele, barurile, sălile de spectacole și activități culturale, competițiile sportive și de agrement vor rămâne închise până la sfârșitul lunii februarie.

Se încurajează lucrul de acasă. Toți angajatorii vor avea obligația de a permite întregului personal să lucreze de acasă, acolo unde este posibil și practic. Angajatorii nu vor fi obligați să suporte cheltuielile suplimentare ale angajaților pentru chirie, electricitate, internet și alte utilități.

În cazul în care munca la domiciliu nu este posibilă, vor fi introduse noi măsuri pentru activitatea desfășurată la locul de muncă. Măștile trebuie purtate și la interior, în special acolo unde sunt mai multe persoane într-o încăpere.

Persoanele cu risc deosebit de mare de infectare vor beneficia de protecție specifică. Vor avea dreptul de a lucra de acasă, de a beneficia de o protecție echivalentă cu cea de la locul de muncă sau pot lua concediu. Acolo unde nu se pot aplica măsurile de protecție adecvate, angajatorii trebuie să le acorde angajaților cu risc ridicat de infectare un concediu de plată cu plata integrală. În astfel de cazuri, aceștia pot solicita despăgubiri legate de coronavirus pentru pierderea câștigurilor.

Legat de întâlnirile private și cele publice, pot participa până la 5 adulți. Copiii nu sunt luați în calcul.

Legat de libera circulație dintre state, deocamdată nu este nimic nou cu privire la relația cu România. Începând cu 29 octombrie 2020, România a fost eliminată de pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic.

În prezent, nu există nici o restricție de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene pentru persoanele care sosesc din România și care nu s-au aflat pe parcursul ultimelor 10 zile, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unui stat/regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.