Taxele unui bilet de avion – tariful zborului plus taxele aeroportuare

0 3.010

În cazul călătoriilor cu avionul, atât pe plan intern, cât și international, biletul de avion include și o serie de taxe. Majoritatea companiilor aeriene prezintă tarifele cu toate taxele incluse, dar mai sunt şi companii care adaugă taxele când finalizaţi procesul de cumpărare.Taxe bilet avion – studiu Tripsta despre taxe si tarife:

Taxa de aeroport (de obicei inclusă în costul biletului) variază în funcție de aeroportul de plecare și nu depinde de linia aeriana. Pentru un bilet dus-intors, călătorul plătește două taxe de aeroport: pentru aeroportul de plecare și pentru cel de destinație. Aceste taxe sunt transmise de aeroporturi către liniile aeriene, care le includ apoi în prețul biletelor. Taxele de aeroport – care pot suferi modificări dese – se plătesc în momentul emiterii biletului; după emiterea biletului, taxele nu mai pot fi modificate.

Atunci când vine vorba de aeroporturile din România, cele mai utilizate sunt cele din București, în timp ce topul include și Timișoara și Iași.
În ceea ce privește taxele de aeroport, aeroportul Henri Coanda Otopeni (OTP) București precepe următoarele taxe pentru pasageri: 14€ / pasager îmbarcat la bordul zborurilor internaționale (inclusiv state UE) și 2€ pentru pasagerii zborurilor domestice (în interiorul granițelor României). Pe de altă parte, taxa de securitate este de 7€ pentru fiecare pasager îmbarcat. Pentru aeroportul Băneasa (BBU), taxa de aeroport per pasager este de 15€ pentru Terminalul Corp C și de 10€ / pasager pentru Control Aces punct 1, în timp ce taxa de Securitate este de 7€/pasager.

Aeroportul “Traian Vuia” din Timișoara percepe o taxă unică pentru pasagerii îmbarcați în zborurile aeroportului, care este de 8 €, în timp ce taxa de securitate este de 2,5€. La Iași, aeroportul taxează pasagerii care se îmbarcă pentru zboruri internaționale (6.9€), dar și pentru zboruri domestice (5.74€), percepând și o taxă de Securitate de 5.13€ / pasager.

Taxele de aeroport constau într-o varietate de taxe, iar o clasificare generală a acestora este următoarea:
Taxe de pistă – taxă percepută de la liniile aeriene de către aeroport de fiecare dată când un avion aterizează (taxă de aterizare) sau decolează (taxă de decolare).
Taxe pentru pasageri – sunt percepute per pasager la bord de către aeroport. Sunt taxe facturate în mod normal de linia aeriană, care trece costurile acestora asupra pasagerilor.
Taxe de Securitate – percepute de către aeroport de la liniile aeriene și destinate susținerii serviciilor destinate protecției persoanelor care lucrează sau călătoresc prin intermediul aeroportului.
Taxe de infrastructură – taxe pentru toate instalațiile “hard” de pe aeroport. În mod normal, include costurile pentru mentenanța terminalelor, rampelor, pavajelor etc. Se percepe în mod normal de la liniile aeriene pe baza unui plan.
Taxe de parcare – taxe pentru lăsarea unei aeronave în mod staționar în interiorul aeroportului. Taxele normale de parcare sunt percepute pe baza timpului, însă cuantumul poate depinde și de mărimea ori greutate aeronavei.
Taxa de zgomot – percepută de aeroporturi în legătură cu impactul zgomotului. În mod normal, tipurile de avioane sunt incluse în categorii și taxa percepută variază în funcție de impact.
Navigație pe terminal – taxă pentru servicii folosite în perioada de zbor prin spațiul aerian controlat de aeroport. Poate fi percepută de mai multe surse, inclusiv aeroport, guvern sau organism international.
Navigație En-Route – taxă percepută în mod normal de stat, se referă la serviciile utilizate în timpul zborului printr-un spațiu aerian controlat.
Taxe guvernamentale – taxe percepute per pasager, colectate de stat însă, uneori, chiar și la nivel de aeroport individual.
Alte taxe care se pot aplica în timpul călătoriei, în funcție de linia aeriană aleasă:
În cazul călătoriilor cu avionul, în funcție de linia aeriană alesă și de tipul clasei de bilet pe care aţi selectat-o, este posibil să se adauge taxe suplimentare înainte sau in timpul zborului:
Taxa pe bagaje – există numeroase modificări referitoare la taxa pe bagaj. Există diferente legate de această taxă atunci când este vorba de linii aeriene normale sau de operatori low-cost. Taxele diferă pentru bagajul luat la bord și pentru cel de cală
Taxa pentru rezervarea locului – percepută de unele linii aeriene, variază între 3€-5€.
Taxa pentru “extra leg room” – taxă cu valoare care începe de la 10 €
Taxa pentru achiziționarea biletului online – există linii aeriene care percep taxe pentru biletele achiziționate online, cuantumul acestei taxe depinzând de tipul de card utilizat. Această taxă se adaugă la prețul biletului și este mai mică pentru liniile aeriene care au birouri operaționale în România
Taxa pentru check-in direct în aeroport – serviciile online din aeroport au taxe ale căror costuri variază de la 5€-25€ / persoană / călătorie
Taxa pentru băuturi și mâncare pentru zborurile low cost – pe zborurilor low-cost, serviciile de catering nu sunt incluse în tariful biletului. Cei ce doresc să servească o băutură sau o gustare la bordul avionului, pot cumpăra direct din avion sau trebuie să menționeze acest lucru în momentul achiziționării biletului de avion.
Taxa de reprogramare a zborului – în cazul reprogramării plecării, călătorul trebuie să plătească o taxă specială, care variază de la companie la companie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.