TAROM va primi un ajutor de restructurare de 60 de milioane de EURO. Blue Air va primi 63 de milioane de EURO cu o condiție impusă de autorități. Vezi detaliile în articol!

0 2.470

Există o efervescență în industria aviatică din România. TAROM și Blue Air, cele mai mari companii aeriene românești, nu trec prin perioade prea ”sănătoase” din punct de vedere financiar.

În cazul operatorului național Tarom, ministrul Transporturilor a explicat că în luna februarie statul a acordat un ajutor de salvare în valoare de 37 de milioane de euro. În aprilie, Guvernul a semnat un Memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat atât pentru Blue Air, cât și pentru Tarom și tot în aprilie, Guvernul a pre-notificat Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. De asemenea, statul român, prin EximBank, a acordat companiei Blue Air un împrupumut în valoare de 30 de milioane de lei, pe care urmează să-l restituie.

În aprilie am scris că TAROM și Blue Air sunt salvate. Guvernul a aprobat acordarea creditului de salvare. Doar că acest ajutor de stat se lasă așteptat. Zilele trecute, reprezentanții guvernului s-au întâlnit cu reprezentanții celor 2 companii aeriene. Iar rezultatul îl relatăm mai jos, grație unui interviu luat de Vitalie Cojocari – PRO TV.

Blue Air va primi 63 de milioane de EURO / Statul pune ipotecă pe un pachet majoritar din acțiunile Blue Air

Potrivit lui Bode, compania Blue Air va primi un credit cu garanții de stat de 63 de milioane de euro, în contul căruia statul va pune ipotecă pe un procent majoritar din acțiunile companie, respectiv pe un bun aparținând companiei, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro.

”Noi ne dorim să ajutăm compania, să salvăm Blue Air, să garantăm pentru acest credit și să facem tot ce depinde de noi ca acest credit să poată fi rambursat într-un număr de ani de către companie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, categoric statul va deveni proprietar al acțiunilor companiei Blue Air. Nu aș putea să spun acum despre ce procent vorbim, până în momentul în care vom încheia acel acord cu compania. Categoric vorbim despre un pachet majoritar. Dar obiectivul Guvernului nu este să devină acționar în diverse companii, ci să ajutăm această companie să treacă peste această perioadă dificilă. Sigur, obligatoriu – pentru că vorbim de banii statului, garanția trebuie să fie asigurată, fie că vorbim de 100 de euro sau că vorbim de 60 de milioane de euro”, a explicat ministrul.

TAROM va primi 60 de milioane de EURO ca ajutor de restructurare

Potrivit ministrului, ajutorul de salvare de 37 de milioane de euro acordat Tarom se va transforma în ajutor de restructurare. ”În acest sens, este nevoie de încă aproximativ 60 de milioane de euro, pentru a trece această perioadă dificilă. Vom notifica Comisia Europeană, vom depune un plan de restructurare, vom obține aprobarea Comisiei și vom accesa un credit cu garanții de stat”, a explicat ministrul.

Pentru ca cele două companii aeriene să poată primi ajutoarele de stat, toate planurile prezentate, atât pentru Tarom, cât și pentru Blue Air, trebuie să fie aprobate de Comisia Europeană.

Și odată cu aceste ajutoare, companiile TAROM și Blue Air se pot salva și vor putea să-și achite datoriile către creditori, dar și către pasagerii afectați de zborurile anulate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.