Suedia, Spania și Bulgaria sunt sub coduri roșu, portocalu și galben de ninsori, vânt și frig polar

0 1.249

Suntem în plin sezon rece. În teorie, în intervalul decembrie – februarie, Europa se află în sezonul de iarnă. Și iarna este frig, ninge și în unele zone se pot depune cantități mari de zăpadă, în anumite perioade poate fi chiar ger cu temperaturi ce coboară sub -20 de grade.

Iarna s-a instalat peste țările din Europa

Pe 11 și 12 ianuarie, Suedia, Spania și Bulgaria au emis avertismente de vreme rea, fiind activate codurile roșu, portocalu și galben de ninsori, vânt și frig polar. Evident că fiecare regiune are un cod.

Spania sub coduri roșu, portocaliu și galben de frig polar

Pentru cei ce sunt în Spania sau vor să tranziteze Peninsula Iberică, vă anunțăm că au fost anunțate temperaturi de -15 grade în unele regiuni.

Astfel, Agenția Meteorologică spaniolă (AEMET) a emis o prognoză de temperaturi negative extreme pentru această țară:

  • Cod roșu în comunitățile Castilla y Leon și Castilla la Mancha;
  • Cod portocaliu în comunitățile Madrid, Aragon și parte din Castilla la Mancha;
  • Cod galben în Insulele Baleare și Catalonia.

Valul de frig se va extinde până pe 13 ianuarie 2021 în aproape toată Peninsula, respectiv comunitățile Andaluzia, Cantabria, Catalonia, Extremadura, Galiția, Murcia, La Rioja și Comunitatea Valenciană.

Cu privire la zborurile operate de pe aeroportul Adolfo Suarez din Madrid, activitatea aeroportuară a fost reluată parțial, în momentul de față fiind utilizate terminalele: T1, T4 și T4s. Se recomandă pasagerilor contactarea companiilor aeriene pentru verificarea statusului zborului.

Suediei – Coduri roșu, portocaliu și galben de ninsori și vânt

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Suediei că, în conformitate cu datele publicate de către Institutul Meteorologic și Hidrologic suedez, pentru perioada 12-13 ianuarie 2021, au fost emise coduri roșu și portocaliu de ninsori și vânt, după cum urmează:

  • Cod roșu pentru regiunea Västernorrland;
  • Cod portocaliu pentru partea nordică a regiunii Jämtland și partea de coastă a regiunii Västerbotten.

De asemenea, pentru o mare parte din regiunile Regatului au fost emise coduri galbene de ninsoare și polei.

Bulgaria – Menținere coduri portocaliu și galben de ploaie și ninsoare

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Meteorologie și Hidrologie bulgar, pentru perioada 12-13 ianuarie 2021, au fost emise coduri portocaliu și galben de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare pentru mai multe regiuni, după cum urmează:

  • Cod portocaliu de precipitații abundente sub formă ploaie pentru regiunile Smolian, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol și Burgas, cu precipitații de până la 35-65 mm;
  • Cod galben de ploaie pentru regiunile Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Târgoviște, Șumen și Varna, cu precipitații de până la 20-35 mm;
  • Cod galben de precipitații sub formă de ninsoare și formare de polei în următoarele regiuni: Pernik, Sofia-regiune, Sofia, Loveci, Gabrovo, Pleven, Vrața, Montana și Vidin.

În acest context, autoritățile bulgare recomandă atenție sporită în trafic, adaptarea vitezei, echiparea autovehiculelor pentru circulație în condiții de iarnă, respectarea semnalizărilor rutiere temporare montate și a indicațiilor/semnalelor organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol.

Acestea fiind spuse, sperăm că vremea nu v-a luat prin surprindere. Călătoriți prudent, fiți informați, nu vă aventurați la drum dacă vremea nu vă permite acest lucru. Pot apărea întârzieri sau anulări de zboruri, pot apărea blocaje pe drumurile publice. Circulați cu atenție!

Leave A Reply

Your email address will not be published.