Statul impune 2 reprezentanți în conducerea Blue Air

0 889

Până la rambursarea integrală a împrumutului de 300 milioane lei, garantat de către statul român, Guvernul va avea doi reprezentanți – cu drept de veto – în consiliul de administrație al companiei aeriene low-cost Blue Air.Compania nu va putea acorda dividende sau returna împrumuturi acționarilor și nici nu va putea înstrăina aeronave până la rambursarea integrală a împrumutului.

Statul impune 2 reprezentanți în conducerea Blue Air

În lipsa acordării ajutoarelor de stat există o mare probabilitate ca Tarom și Blue Air să intre în incapacitate de plată și, în final, în faliment”, arată Guvernul în ordonanța de urgență pentru acordarea împrumuturilor, document anunțat deja ca adoptat, dar adoptat din nou în ședința din 19 august a Executivului, menționează Digi24.ro.

Potrivit acestei ordonanțe, Ministerul Finanţelor Publice va fi autorizat să emită, la solicitarea Blue Air, o garanție de stat pentru contractarea unui împrumut în limita sumei de 300.775.000 lei pe o perioadă de 6 ani, cu titlu de ajutor de stat. Garanțiile vor acoperi în procent de 100% valoarea împrumutului, a dobânzilor și comisioanelor aferente.

Până la data de 30 aprilie 2021, Blue Air va prezenta analize economico-financiare realizate de către un auditor financiar independent din care să reiasă valoarea reală a pagubei cauzate direct de pandemia COVID-19, în perioada 01.03.2020 – 31.12.2020. În cazul în care această valoare este mai mică decât sumele pentru care au fost emise scrisori de garanție de stat, diferența se returnează finanțatorului, iar valoarea garanției de stat se diminuează corespunzător.

Vă reamintim că Blue Air a emis un mesaj disperat către Guvernul României prin intermediul căruia solicită urgentarea acordării acestui credit. Și să nu uităm că Blue Air s-a pus la adăpost de faliment pentru câteva luni, prin declanșarea procedurii de concordat preventiv.

Blue Air a promis că, odată ce banii au ajuns în conturile companiei, toți pasagerii, care au de primit rambursările pe biletele neonorate, își vor primi banii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.